Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Голямата награда на XXIII фестивал на любителските театри в Каварна бе присъдена на театрали от две горнооряховски читалища

В XXIII-ият национален фестивал на любителските театри "Каварна 2021” голямата награда се присъди на спектакъла „Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич

На официална церемония кметът Елена Балтаджиева награди с плакети и грамоти отличените участници от XXIII Национален фестивал на любителските театри „Каварна 2021”. От 5 до 9 юни градът беше театрална столица и приюти над 220-ет любители актьори и 17-ет театрални състава от цяла България.

„Магията на сцената, силата на словото, безкористният труд на любителите актьори, докоснаха една или друга струна на нашата мисъл и душевност. Заставам зад думите на проф.Гочо Гочев и добавям, че „Театърът не може да умре“, докато има изразена ярка обич и от двете страни – аплодираща публика и тези,  които я създават и отстояват“ – каза на закриването на театралния форум кметът на общината и патрон на събитието Елена Балтаджиева.

В дните на театралното изкуство, любителите актьори бяха оценявани от авторитетното жури в състав: Крум Гергицов, Станка Калчева и Йордан Алексиев.

“За мен бе вълнуващ спометът, че съм присъствал на Втория фестивал, на който получих награда, а сега на Двадесет и третия – да стоя от другата страна и да оценявам. Благодаря за поканата!”, сподели Йордан Алексиев, зам.-директор на Театър Български армия – София и оценяващ театралната игра.

За енергията на фестивала и хубавата игра говори пред дошлите да съпреживеят емоцията на награждаванията актрисата от Младежки театър „ Николай Бинев“ каварненката - Станка Калчева.

Театроведът Крум Гергицов и местната поетеса, и журналист Керанка Далакманска, си споделиха спомените си  за един от на-добрите театроведи и критици в България- професор Гочо Гочев.  По повод 108 години от рождението му, бяха положени цветя пред  неговата паметна плоча във фоайето на НЧ „Съгласие – 1890” - Каварна.

Голямата награда на името на професор Гочо Гочев бе присъдена на спектакъла „Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич, на актьорите от драматичен театър при НЧ „Съединение 1888” - с. Драганово и при НЧ НЧ „Напредък – 1869“ - гр.Горна Оряховица.

Първа награда за спектакъл бе определена за Театрална школа „ТАЛАНТИНО“ при Военен клуб гр. Бургас за спектакъла „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров, режисьор Станимир Карагьозов.

източник: Община Каварна

c