Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Гимназистка от ЧПГ „Р. Цончев” в Добрич финалист в международен литературен конкурс

Лидия Лазарова от 11 б клас на Частната профилирана гимназия „Райко Цончев” в Добрич е сред финалистите на Осмия международен литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", съобщават от учебното заведение. Конкурсът е организиран от  Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. 

През тази година в оспорваната надпревара са се включили общо 180 младежи. Те писаха художествени разкази на тема: „Ще ви разкажа за моя спасител”.

Награждаването, което е сред ключовите събития в културния календар на Бургас,  ще се състои на 24 юни в Международния конгресен център в морския град. Организаторите са предвидили и богата двудневна съпътстваща програма. На 25 юни младите автори ще имат вълнуващи срещи с изтъкнати творци, ще посетят знакови места в Бургас, ще осъществят контакти със свои връстници от други градове и страни, ще намерят нови приятели.

Церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и със специалното съдействие на Община Бургас. Спомоществователи са  Министерството на образованието и науката, Посолството на Държавата Израел, Посолството на Словакия, Полски институт в София, Клиника „Ню лайф”, Триа Сити Център, Булгариен Директ Райзен, БМФ Порт Бургас, Международен конгресен център.

Организаторите на конкурса са решили от 2021 г. победителите от България да получат и годишна държавна стипендия. Всички номинирани разкази се събират в специален сборник – книжно издание. Заради силното си емоционално въздействие, художествена стойност и възпитателна роля Министерството на образованието и науката обяви, че  сборникът може да се ползва за учебно помагало и допълнение към уроците по история.

c