Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

БГ COVID мерки: Насочват близо 130 млн. лв. към определени болници, за обновяване на база и готовност при бум на заразени

снимка: Getty Images

Финализирано е изготвянето на критериите и методологията, по които лечебните заведения ще бъдат включени в проектното предложение на Министерството на здравеопазването по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“.

От пресслужбата на здравното министерство информираха, че на 7 юни (понеделник) критериите официално ще бъдат изпратени на лечебните заведения, като последните са разделени в три категории. Изискването е за две седмици – до 21 юни, болниците, които отговарят на критериите и желаят да бъдат включени в проекта, да изпратят своя отговор до Министерството на здравеопазването.

От МЗ припомнят, че процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ е по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. 

Конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между министерството с общини и/или с общински лечебни заведения. Общият бюджет по процедурата е 129 271 258, 60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на Министерството на здравеопазването е 29.07.2021 г., 19 ч.

Дейностите по процедурата са насочени към:

  • укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници
  • осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19
  • повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина, с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи

“Основна цел на всички предвидени дейности по процедурата е да се подкрепи здравната система на Република България в условия на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации чрез гарантиране на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите”, заявяват от МЗ.

Инвестициите по процедурата са по линия на инструмента REACT-EU.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *