Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Атрактивен джип „Уилис“ от Добрич грабна приза от Парада на ретро автомобили в Русе

Близо 200 участници от България и Румъния показаха своите ретро возила в Русе

Общо 196 участници от България и Румъния се включиха в седмото поредно издание на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Парка на младежта в Русе. 4 големи награди и десетки по-малки отличия бяха раздадени на собствениците на най-атрактивните возила, сред които леки и товарни автомобили, кемпери, мотоциклети, велосипеди и детски колички с ретро визия. Наградата на кмета на Община Русе получи Петър Георгиев от Добрич. Той бе награден лично от заместник-кмета Златомира Стефанова за своя запомнящ се джип „Уилис“, съобщават от Общината в крайдунавския град.

Петър Георгиев е председател на Авто Мото Ретро клуб „Толбухин“, който е учреден през месец февруари тази година. Съоснователите избрали и ретро име – предишното на град Добрич. Той е роден в Добрич преди 47 години, учил е в Строителния техникум. Занимава се с пътна помощ. Като малък си падал по американските модели коли. После започнал да се интересува от изчезващите стари автомобили. Запознал се с Кольо Тончев /б.р. бащата на фолк певицата Преслава/  и покрай него се запалил още повече. Харесва големите автомобили и би искал да има Кадилак или Чайка

„Старите коли се превърнаха в бизнес, но лошото е, че се продават навън и в България няма да останат интересни автомобили. Преди години нямаше никакъв интерес, а старите хора си пазеха колите и държаха на тях. Те си знаеха с какъв труд са си позволили да си ги купят. После наследниците им ги изоставиха по гаражите, но когато разбраха, че могат да изкарат пари от тях, почнаха да ги продават. Други обаче си ги реставрират и си ги запазват. И през комунизма в България имаше западни коли. Например този Додж е влязъл в страната през този период – около 70-те години. Най-забавното е, че е работил на зеленчукова градина – возел е продукцията“, споделя Георгиев.

c