Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

6 юни – Ден на руския език и 222 години от рождението на Пушкин

На днешния ден 6 юни се навършват 222 години от рождението на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин. Отбелязва се и като Ден на руския език.

Пушкин е и драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на 19 век. Той не само подкрепя някои от идеите на декабристите, но и засяга основните социални проблеми на своето време. Още приживе той си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език.

В рамките на програмата за подпомагане и развитие на многоезичието и културното многообразие Денят на руския книжовен език се отбелязва и от ООН.

Руският език е един от най-разпространените езици по света, който се говори от повече от 243 милиона души. По разпространеност се нарежда на шесто място в света, а от славянските езици е най-разпространеният. В много страни на този ден се провеждат тематични изложби, концерти на славянска народна музика, лекции и уроци по руски език.

c