Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

„Възстановяване на екосистемите“ е темата на днешния Световен ден на околната среда

Световният ден на околната среда е най-значимият ден за действия, насочени към опазване на околната среда. От 1974 година се чества всяка година на 5 юни, ангажирайки правителствата, частния сектор, знаменитостите и гражданите да насочат своите усилия към сериозен екологичен проблем.

През 2021 година отбелязването на Световния ден на околната среда е на тема „възстановяване на екосистемите“ и ще се съсредоточи върху възстановяването на връзката ни с природата. Това ще отбележи и официалното стартиране на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021 – 2030 година.

През годините Световният ден на околната среда се е превърнал в глобална платформа за повишаване на осведомеността и предприемане на действия по неотложни екологични въпроси – от замърсяването на моретата и глобалното затопляне до устойчивото потребление и престъпленията срещу дивата природа. Световният ден на околната среда предлага глобална платформа за вдъхновяване на положителна промяна, като приема, че глобалната промяна изисква глобална общност.

Този ден подтиква хората да мислят за начина, по който консумират; предприятията да разработват по-екологични модели; фермерите и производителите да произвеждат по устойчив начин; правителствата да пазят дивата природа; преподавателите да вдъхновяват учениците да живеят в хармония с планетата; младежта да стане яростен защитник на зелено бъдеще.

Такава промяна изисква участието на всички нас. Милиони жители на планетата годишно се включват в екологични инициативи, помагайки да променим модела на нашите консуматорски навици, както и на националната и международната политика.

Човешките дейности са променили значително три четвърти от сушата и две трети от океанската площ. Само в периода от 2010 г. до 2015 г., 32 млн. хектара гора са изчезнали. През последните 150 години покривката от жив коралов риф е намаляла наполовина. Ледниците се топят с изумителни темпове, повишава се киселинността на океана, заплашвайки продуктивността му. Видовете от дивата природа изчезват десетки до стотици пъти по-бързо, отколкото през последните 10 милиона години, и в рамките на следващите 10 години един от всеки четири известни вида може да бъде заличен от планетата.

c