Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Събориха „Таралежките“ в Добрич, строят търговски комплекс с подземен паркинг

Търговският център „Таралежките“ в Добрич, който няколко десетилетия предлагаше стоки на ниски цени, вече е в историята. Постройка е съборена.

Както вече съобщихме, на мястото предстои да се издигне нов търговски комплекс със застроена площ 1 494 квадратни метра и разгъната застроена площ 1 885.22 квадратни метра. Строежът е четвърта категория. Инвеститор е „Двата бора” ООД.

Извършено през 2012 г. от Висше училище „Международен колеж“ маркетингово изследване е анализирало възможностите за подобряване на имиджа на „Таралежките”. Според доклада то се е наложило, тъй като собственикът на ''Таралежките'' наблюдава  ниски продажби, а също така и слуховете за тях, които достигат до него, са негативни, освен това те са нехаресвано място, не посещавано.

Нов търговски комплекс ще бъде изграден на мястото на „Таралежите” в Добрич

Изследването показва, че почти 50% от интервюираните са на мнение, че  „Таралежките”  трябва да се реконствоират. Около 40% твърдят, че трябва да се разрушат. Мнозинството от интервюираните отговарят, че трябва да се превърнат в търговски център. А най-малко от хората мислят, че трябва да се превърне в заведение.

Направените на база изследването препоръки са били новозъзданият търговски център да бъде иновативен, конкурентноспособен, съчетавайки различен вид развлечения като мини голф, боулинг и други спортове, които  могат да бъддат практикувани на закрито. Според 38% от анкетираните сградата трябва да се разруши и  на мястото на ''Таралежките'' да се съсдаде зелена площ. В доклада се посочва, че «стопанисването на една такава площ няма да изисква толкова много разходи, както наример един търговски център, който се нуждае от иновации, промени, подръжка, поради голямата конкуренция на големите търговски вериги. На фона  на живото строителство, една зелена площ би променила коренно тази част на града».

На 19 февруари тази година Община Добрич издаде разрешение за строеж за извършване на строително-монтажни работи съгласно одобрени инвестиционни проекти за търговски комплекс с подземен паркинг. То влезе в сила на 4 март.

Сградата на търговския комплекс ще е на един етаж, казаха за Про Нюз Добрич от „Двата бора” ООД. В него ще има магазин – евентуално за хранителни стоки на известна търговска верига.

c