Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Преди 29 години "Екострой"-Добрич започва възстановяването на българската църква в Лощиновка, Украйна

Преди 29 г., на 5 юни 1992 г.,  фирма „Екострой“ от град Добрич сключва договор за възстановяване на българската църквата в бесарабското село Лошчиновка (Кайраклия), Измаилски район. Това напомни днес изпълнителният директор на компанията тогава инж. Михаил Стоев. Той е радетел за опазването на българските традиции в региона, изгражда мост между бесарабските българи и Родината, създава трайни връзки в областта на културата, през 2002 г. издирва родната къща на легендарния ген. Иван Колев.

Село Лощиновка е основано през 1822 г. от преселници (105 семейства), от село Кайряк (днешното село Каменци, Силистренска област). "Кайраклия" означава "каменно - пясъчна местност". Църквата е изградена от първите изселници от България през 1841 г. Дълги години тя е била опора и будител на българското съзнание, патриотизъм и националност. През 1960 г. той е превърнат в склад за зърно. Тогава паднали и камбаните.

Възстановяването на православния български храм в селото, където сега живеят 1 800 – 2000 българи, е започнало през 1991 г. Пари са били осигурени най-вече от колхоза и от дарения на близо 72 000 българи от Измаилски район. Правителствата на Филип Димитров и на Жан Виденов отпускат средства, които са използвани за изработването на трите камбани за църквата. Същите като тези, които са били там миналия век. Храмът е тип ротонда. Единственият такъв у нас е църквата “Св. Георги” в София. Отвън е боядисан в небесносиньо, като повечето български църкви в Украйна. Отвътре е иконописан от български майстори, които живеят в Молдова.

Църквата в селото е първата, възстановена в региона след разпада на СССР. Освещаването бе през 1997 г. в присъствието на тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев.

На 5 юни 2017 г. тържествено бяха отбелязани 20 години от възстановяването на църквата. Беше отслужена тържествена литургия и благодарствен молебен от Сергей Епископ Болградский, викарий в Одеска и Измаилска епаргия и настоятеля на храма отец Александър.

c