Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Съборът „Богородица” отново ще събере любители на фолклора в Ген. Тошево

XXII-то издание на Добруджанския фолклорен събор „Богородица” ще се проведе на 28 и 29 август в Генерал Тошево, съобщават от местната администрация. Организатори на проявата са Общината и Народно читалище „Светлина- 1941”.

Целите на събора са опазване, съхранение и представяне на песенното и танцово фолклорно богатство на Добруджа; изграждане мост между поколенията за предаване на духовни ценности; стимулиране интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество.

Съборът „Богородица” има конкурсен характер. В него могат да вземат  участие любителски колективи и индивидуални изпълнители на добруджански  фолклор - певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи. Няма възрастови ограничения за участниците. От една институция могат да участват до два състава и до двама индивидуални изпълнители.

Певческите групи представят до 3 песни, а танцовите - до 2 танца. Индивидуалните изпълнители могат да изпълнят до 2 песни - до 3 куплета от бърза песен и 1 куплет от бавна песен. Желателно е репертоарът  и костюмите да са характерни за населеното място. Препоръчително  е  съпроводът да бъде от традиционни за региона български народни инструменти. Допуска се  участие и без съпровод, не е желателно представянето на обичаи. На изпълнителите се връчват грамоти за участие и сувенири.

Началото на Добруджанския фолклорен събор „Богородица” ще бъде дадено в 10 часа в Централния градски парк, а при дъжд - в залата на Общината.

c