Бизнес Водещи новини - дясно Култура Образование Общество Развлечение

МОН отвори хазната за безплатни ученически екскурзии, но “не може да се меси между туроператори и училища”

Министерството на образованието и науката ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това оповестиха от образователното ведомство, след като по-рано през седмицата обявиха как 30 000 български ученици и преподаватели ще имат възможност да получат шестдневна екскурзия, осигурена със средства от държавната хазна.

Какви критерии препоръчват от МОН, при подбора на участници за програмата “Отново заедно” – например:

  • – според продължителност на обучението от дистанция
  • – представяне на ученика в учебния процес
  • – социален и/или здравен статус

Тези индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори, обявиха от образователното министерство. Оттам припомнят, че програмата е публикувана за обществено обсъждане до 15 юни т.г.

На проведеното днес заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование социалните партньори са отправили искане за допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на „Отново заедно“.

„Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма“, обясни министърът на образованието и науката Николай Денков. Ето защо в това отношение „Отново заедно“ ще се реализира по досегашния ред. Министърът предложи да се работи паралелно по евентуалната промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.

Лятна ваканция ’21: С 500 лв. на одобрен ученик по НП “Отново заедно“ ще се заличи и ковид дистанцията

Според социалните партньори заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията. „МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта“, каза министър Денков. Министърът благодари на членовете на Отрасловия съвет, които единодушно подкрепиха идеята, целите и основните параметри на Националната програма „Отново заедно“. „За мен е важно ние да бъдем партньори в реализацията на това добро начинание“, подчерта проф. Денков.

Припомняме, че Националната програма „Отново заедно“ са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти.

Държавата изпраща 30 000 ученици на лятна почивка

От МОН припомнят, че целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *