Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Жителите на Кардам дават 10 дни на АПИ да започне ремонта на пътя, иначе ще протестират

Жителите на Кардам дават 10 дни срок на Агенция „Пътна инфраструктура“ да започне планирания ремонт на международния път Ген. Тошево – Кардам – границата с Румъния, в противен случай ще протестират и ще затворят пътя. Това съобщи за Про Нюз Добрич кметът на генералтошевското село Георги Събев.

До дни жителите на Кардам блокират международния път заради дупки

На 31 май местните хора заявиха готовността си за протест заради многото дупки по пътя, в които те трошат колите си. „Преди 2-3 дни, в дъжда поредният автомобил е с изкъртен носач на колелото. Тук не може да се пътува с повече от 20 км/ч.“, каза Събев.

Става въпрос за главния второкласен път II-29, който е изключителна държавна собственост. Пътят минава през Ген. Тошево и Кардам. Централните улици в града и селото представляват отсечки от този път и не са собственост на общината. Те обаче са изключени от проекта за ремонт на АПИ, който трябва да започне съвсем скоро. „Обяснението е, че те са в добро състояние, но това не е вярно“, казва Събев.

Добре дошли в България през ГКПП Кардам!

Цялото разстояние е 12 километра, но ще се ремонтират само 7,7 км. – без участъците в Ген. Тошево и Кардам. Това според Събев е работа на парче и не е приемливо. Жителите на Кардам искат двете отсечки да се включат в цялостното ремонтиране на пътя и рехабилитацията да започне по-скоро. В момента се орязват храстите, но това не е ремонт, казват местните. Много хора от Кардам работят в Ген. Тошево, ученици ходят там на училище. Оттам преминават и много камиони. Пътят е натоварен и е в изключително лошо състояние.  

c