Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Нов скок от 1 юли - с 5% повече на месец за пенсионерите

снимка: pixhere

На свое заседание, проведено на 3 юни 2021 г., Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) взе решение от 1 юли 2021 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., да бъдат осъвременени с 5%. Това от ръководството на институцията след края на заседанието.

Оттам уточняват, че Решението е в изпълнение на разпоредбите на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

На същото заседание е било решено, че от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост ще бъде коригирана също с +5% и от 141,63 лв. ще бъде увеличена на 148,71 лв.

Преди началото на заседанието, социалният министър Гълъб Донев припомни, че осъвременяването на пенсиите от 1 юли трябваше да бъде с 4,8% за всички с отпуснати пенсии до 31 декември 2020 година по швейцарското правило. "Бюджетът обаче е разчетен така, че това увеличение да бъде 5%. Това ще бъде и моето предложение пред Надзорния съвет.

Министър Донев изрази надежда, че това няма да доведе до подобни други разходи по бюджета на ДОО, тъй като средствата от 300 млн. лева, които са предвидени по бюджета на ДОО за осъвременяване на пенсиите са налични. Резерв има и от намаляването на броя на пенсионерите, тъй като това, което е по прогноза, не се е случило и имаме намаляване на броя им.

Мярката 60/40 изтече, знаете, че предходното правителството я удължи до 31 май. За последния месец тя беше продължена с бюджетни средства, а преди това със заемни средства по програма SURE, напомни Донев. Правим анализ на вариантите и предприятията и на заетите лица, подкрепени по нея. Водим преговори с ЕК по какъв начин да направим преход от помощ за затворени бизнеси и подкрепа на заетостта към преминаване на нормална икономическа активност на предприятията, но и да дадем още малко глътка въздух на бизнеса, каза той.

Удължаването на мярката ще важи за всички сектори, в които предприятията са с намалени обороти заради пандемията. Правим опити да продължи поне още 2 месеца. Дали ще бъде 60/40 или по –друг начин тепърва ще се уточнява, посочи министърът.

c