Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Крайморската част на Балчик става платена Синя зона за паркиране - 2 лева за час

Общинският съвет на Балчик взе решение за обособяване на платена Синя зона за паркиране в крайбрежната част на града, съобщи за Про Нюз Добрич кметът Николай Ангелов. Такава зона Белият град ще има за първи път, досега паркоместата край морето бяха безплатни.

„Синята зона на този етап ще важи само за летния сезон, защото през зимата разходите се очертава да бъдат повече от приходите“, посочи Ангелов. Общинските съветници са решили цената да бъде 2 лева за час, в диапазона от 9.00 до 22.00 часа. За 24 часа цената е 10 лева. Живеещите в района Синята зона ще заплащат само 30 лева за година. Служебният абонамент е 300 лева на месец.

„Очакваме приходи, но целта ни по-скоро е да регулираме паркирането в невралгичната крайбрежната част на града през активния туристически сезон, защото там има много малко места за паркиране. Синята зона обхваща 350 паркоместа“, каза Ангелов.

Обхватът на зоната е ул. „Приморска“, ул. „Л. Каравелов“, ул. „Иван Вазов“ и паркингите „Рибарски“ и „Морска гара“.

„В Балчик, само в жк. Балик, след като направихме новата инфраструктура, има няколкостотин паркоместа, също по улиците „Дунав“ и „Варненска“. В самия град местата са достатъчни, но проблемът е крайморският район“, изтъкна кметът.

Целта е платеното паркиране да влезе в сила на 1 юли т.г. Ще продължи до 30 септември. Синята зона ще се управлява от търговското дружество „Кибела 2014“, което е 100% общинска собственост и досега не е имало дейност. На следващата сесия на ОбС ще се реши колко души ще бъдат заети в зоната. 

c