Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Клубът по естетическа гимнастика „Виктория” в Добрич празнува първи рожден ден

Клубът по естетическа групова гимнастика „Виктория” в Добрич навърши една година от създаването си. За Про Нюз Добрич президентът и треньор Мариета Канаврова сподели, че юридически клубът е основан и официално лицензиран към Министерството на младежта и спорта през март 2020 година, но реалната работата с деца стартира през юни м. г.

В България естетическата гимнастика дълги години се е развивала като направление или дисциплина, производна на художествената гимнастика, обясни Канаврова. Най-кратко може да се опише като художествена гимнастика с повече елементи на танц, която се играе в ансамбъл и без уреди. Идеята да съществува като отделна дисциплина е да бъде не само по-красиво, но в същото време по-лесно, по-достъпно и най-вече по-здравословно.

В България естетическата гимнастика е отделена от художествената със собствена федерация – Българска федерация по естетическа групова гимнастика, през 2003 година. Към момента в страната има регистрирани 34 клуба, като КЕГГ ”Виктория” е един от тях и е първият за Добрич. В него има 60 картотекирани деца и се помещава в прекрасната база на холистичен център Академия „Мирен свят”. Децата се са разделени на възрастови групи, като най-малките са 4-5-годишни.

Клубът определя като свой приоритет работата именно с най-мъничките, защото „така се правят гимнастички - като се започне от възможно най-ранна детска възраст”, сподели Мариета Канаврова.

С най-малката възрастова група -  6-8 г., ще е и първото участие на клуб „Виктория” в състезание в София на 5 юни. Той ще се представи с ансамбъл от 5 гимнастички на възраст между 6 и 8 г, т. е.  във възможно най-малката възрастова категория.

Освен по естетическа гимнастика, в КЕГГ „Виктория” децата се подготвят и по още две дисциплини – въздушна акробатика на воали и йога. Трите направления (естетическа гимнастика, въздушна акробатика и йога) се водят заедно и паралелно в един общ тренировъчен процес от Мариета Канаврова, защото, по думите й, трите прекрасно се допълват едно с друго. Тя обясни: „Всяка от дисциплините развива в децата определени качества и умения, които тренирани паралелно дават синергичен ефект и невероятни резултати. Децата напредват изключително бързо и в същото време абсолютно леко, здравословно и хармонично благодарение именно на принципите от йога, влагани в тренировъчния процес”. Като бивша състезателка по художествена гимнастика, но и настоящ учител по йога (за възрастни и за деца), Мариета Канаврова е убедена, че йога е изключителен инструмент и вход към здравословното както физическо, така и психическо развитие на децата.

Огромна привилегия и позитив за клуб „Виктория” е и мястото, където успява да разгърне тези три дисциплини и да ги обедини в един общ тренировъчен процес - в базата на Академия „Мирен свят” (бул.”25 септември” 43). Това е едно уникално за Добрич място, което няма аналог не само в нашия град, но може би и в страната, каза Канаврова. И допълни: „Бидейки цялостен холистичен център с множество професионално оборудвани помещение като зала за йога и гимнастика, зала за релаксация и медитация, солна стая, лекторска зала и т. н., Академия „Мирен свят” е идеалният домакин, предоставяйки цялата тази база за развитието на естетическата гимнастика и въздушната акробатика в Добрич”.

Тя посочи, че благодарение именно на прекрасната база децата успяват да тренират понякога и двуразово. Между двете тренировки на ден почивката преминава в залата за релаксация и в солната стая. Така се постига изключително тънкият баланс между натоварване и почивка, а от там и подготовката на децата става пълноценна, успешна и най-вече здравословна, каза треньорът.

Клубът все още приема записвания за трите дисциплини във всички възрастови групи. За контакти - Мариета Канаврова – 0888 256202.

c