Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.).

За първи път денят се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално се чества от 1901 година, когато на връх Вола (Околчица) смъртта се почита от Ботеви четници.

Днес Христо Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. Гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас.

Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само в революцията. Ботев ратува и за балканска федерация като средство, което би съдействало за разрешаване на националния въпрос на Балканите. Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

По повод 2 юни от Община град Добрич информират жителите и гостите на града, че днес от 12:00 до 12:02 минути ще бъдат включени сирените на територията на общината. С двеминутно мълчание и спиране на движението, ще бъде почетена паметта на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България.

c