Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Кметът Мариян Жечев в Деня на Шабла: Да не забравяме, че просперитетът е общо дело!

Шабла празнува днес. Най-северният морски град чества 2 юни като свой празник от средата на миналия век. Смята се, че датата е избрана, защото в тефтерчето на революционера Христо Ботев е бил записан и шабленецът Никола Алексов.

Община Шабла кани днес всички жители и гости на града на празничен концерт с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“,  с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Концертът ще започне в 18:00 часа в градския парк.

„Честит да е празникът на шабленци и всички, които имат общо с града и пазят топли спомени и чувства от него. Да сме живи и здрави! Мисля, че в края на пандемията лека-полека се опитваме да се посъбудим от това, което ни се случи през последната година и половина - това затваряне на целия живот.  

Да не забравяме, че всичко е общо дело. Независимо от това кой какви собствени дела върши, просперитетът ни е общо дело, не само на града, а и на държавата. Общо дело е и справянето с пандемията - да не забравяме, че тя още не е отминала, а ваксинацията е най-сигурният начин да се преборим с нея“, заяви пред Про Нюз Добрич кметът на Шабла Мариян Жечев.

Той посочи, че земеделието и туризмът са основният поминък на населението в общината. „Земеделците се радват в последните дни на сериозни количества дъжд. Това ще се отрази на земеделските култури и се надяваме на положителен финансов резултат за стопаните. Това  рефлектира и върху жителите на общината чрез рентите, които получават, и като цяло на живота в района. 280 хиляди декара са обработваемите площи в общината, от общо 325 хил. дка, което е един сериозен процент“, каза Жечев.

Той допълни, че очаква новият туристически сезон да е още по-добър от миналогодишния, когато бе отбелязан ръст, въпреки пандемията. „Разчитаме на това което се случи миналата седмица с отварянето на границата с Румъния и свободното движение на румънски и български граждани. Вчера излезе добрата новина, че украински граждани вече свободно се придвижват през Румъния транзитно за България, така че разчитаме на един хубав летен сезон. Разчитаме, разбира се, и на българите, които по традиция посещават общината“, заяви Жечев.

c