Водещи новини Политика

Дилян Господинов, “Има такъв народ” – Добрич: Ще бъдем първа политическа сила

Дилян Господинов, областен координатор на ПП „Има такъв народ“, народен представител в 45-ото Народно събрание, пред Про Нюз Добрич

 • Пред Про Нюз Добрич Вие казахте, че„Има такъв народ“, влиза в парламента, за да превърне трите точки от референдума в закони. Че след като се изпълни това, ще започнете да управлявате по нов модел. Според Вас какво успя и какво не успя да свърши 45-ото Народно събрание? 
 • Да, това беше основната ни цел – да превърнем трите точки от Референдума в закони. Такова беше и желанието на народа – над 3,5 милиона души гласуваха на Референдума, а повече от 2,5 милиона гласуваха „за” тези три точки – електронно гласуване, субсидия от 1 /един/ лев на действителен глас и мажоритарни избори, да бъдат превърнати в закони. В този кратък живот на 45-ото Народно събрание най-важното, което успяхме да свършим, бе да променим Изборния кодекс, което е предпоставка за едни по-честни и прозрачни избори. За съжаление, нашето предложение за субсидия от 1 лев не мина. Всички останали партии гласуваха против, което ни навежда на мисълта, че те са там заради парите и без тях едва ли биха съществували на политическия хоризонт. Както заявихме по-рано, ПП „Има такъв народ” ще получава само 1 лев субсидия, защото това е волята на народа, а разликата до 8 лева ще бъде върната на държавата. Ние сме поели ангажимент към всички българи и субсидията ще бъде намалена до 1 лев в следващия парламент. Другото, което ще променим, е изборите да бъдат мажоритарни, в два тура. Това също ще се случи в следващия парламент.
 • С какво ще бъде запомнено 45-ото Народно събрание?
 • 45-ото Народно събрание ще бъде запомнено с това, че беше сложено началото на края на едно престъпно управление, довело България до невиждан колапс във всяка една сфера на социалния, икономически и политически живот у нас. Показахме на хората, че сме принципни и последователни и ще отстояваме до край това, за което сме влезли в парламента и в политиката, като цяло. На мен, като народен представител, ми направи изключително грозно впечатление поведението на депутатите от ГЕРБ още в първите дни на новия парламент. Когато разбраха, че идва краят на статуквото те се опитваха по всякакъв начин да бламират работата на Народното събрание, поведението им беше, меко казано, недопустимо. Вярвам, че всички българи са следили работата на парламента и са се убедили за какво ниво става въпрос в редиците на ГЕРБ.
 • От това, което успя да свърши, смятате ли, че ще има реални резултати?
 • Да, аз вярвам, че резултатите от промените ще се видят още на 11-ти юли. Въвеждането на изцяло машинно гласуване ще допринесе за провеждането на нормални избори, без манипулации и без външна преднамерена намеса. На последните избори бяха обявени за недействителни над 86 000 бюлетини. Това са 7-8 мандата. При машинното гласуване няма недействителен глас. 86 000 души са гласували, а някой е решил да обяви гласа им за недействителен.
 • Беше ли необходимо да се случи едно такова различно Народно събрание? Според Вас България имаше ли нужда от това?
 • Това е волята на избирателите и те ясно показаха, че желаят промяната да се случи. И промяната започна на 4 април. Цяла България показа, че не желае да бъде управлявана по този начин – на скрито, на тъмно, със задкулисни договорки и това желание беше изразено на 4 април, а впоследствие и в парламента. И, да – България има нужда от промяна, тъй като за 12 години се превърна в най-бедната страна, с най-застаряващото население, най-болната нация, с най-висока смъртност, с най-голям демографски срив в целия ЕС. По всички негативни критерии сме номер 1 в цяла Европа. Ето затова България имаше крещяща нужда от тази промяна.
 • Упрекват ПП „Има такъв народ“, че не състави кабинет и върна мандата. Вероятно, това ще е една от основните критики спрямо партията по време на предизборната кампания. Защо не съставихте правителство и така се стигна до предстоящите извънредни избори?
 • Не може да има упреци към нас заради това, че сме удържали на думата си. Много преди изборите ние ясно декларирахме, че коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да правим. Това го заявихме ясно и категорично и го доказахме в 45-ото Народно събрание, въпреки натиска, на който бяхме подложени. Ние смятаме, че тези три партии носят най-голяма вина за сегашното състояние на страната и не е възможно да се осъществи промяна с тяхно участие. Ние не сме алчни за власт и управлението на страната не е наша самоцел, нито на всяка цена. Цяла България видя, че сме принципни и последователни и няма да предадем хората, които ни изпратиха в парламента.
 • Вие присъствахте на заседанията на Комисията за ревизия на управлението през последните 10 години. Очаквате ли от работата й да има реални резултати?
 • Да, присъствах и станах свидетел на целия цирк, който се опитаха да разиграят депутатите от ГЕРБ. Отново се опитаха да прикрият истината и да осуетят работата на комисията. Всичко това кара хората да мислят, че в последните години са извършвани престъпни неща и когато Комисията по ревизия на управлението през последните 10 години се опитва да работи, някой иска да бламира дейността й. Времето за работа на тази комисия беше доста кратко, но беше сложено едно добро начало, което ще продължи и в следващия парламент. Очаквам истинските резултати да се видят в 46-ото Народно събранние.
 • Каква е Вашата оценка за случващото се в момента на държавно ниво? За реваншизъм ли става въпрос или…?
 • Оценки могат да се дават едва след като приключи работата на служебното правителство. Логично е да има промени във всички нива на държавния апарат, тъй като очевидно досега не се е работило правилно. За какъв реваншизъм може да става дума, когато някой подслушва политическите си опоненти и бъде разкрит. Или някой получава заплата от порядъка на 38 000 лв., а не е свършил никаква работа. Ако спазването на законите е реваншизъм, то тогава нека така да го наричат тези, които се страхуват от проверки и разкриване на истината за управлението на страната.
 • Каква ще бъде листата, с която ПП „Има такъв народ“ в Добрич ще се яви на изборите на 11 юли? Ще има ли промени? На какви хора ще заложите?
 • Листата за изборите на 11 юли ще бъде пъстра. Ще има хора от всички сфери на живота. Промени се правят, когато това е необходимо и няма нищо страшно в това. Дали ще има такива и какви ще са те, ще разберете на 8-и юни,когато ще внесем листата с кандидати за народни представители. На какви хора ще заложим? Ще заложим на най-подходящите.
 • Какъв очаквате да бъде резултатът на ПП „Има такъв народ“ на национално ниво? А в област Добрич?
 • Моите лични очаквания са да бъдем първа политическа сила както в страната, така и в областта. Хората вече видяха, че работим за тях, защитаваме техните интереси и не отстъпваме от позициите, които сме заели. Затова очаквам хората да повишат доверието си към нас и да изразят това с гласа си на 11-и юли.
 • Според Вас има ли вероятност да влезем от избори в избори, очакват ли ни „избори до дупка“?
 • Такава вероятност не е изключена, но това е смисълът на демокрацията – чрез избори да се реши кой да управлява. Ако трябва да отидем на нови избори, ние сме готови, но не сме готови да отстъпим от принципите си.
 • Готова ли е ПП „Има такъв народ“ да управлява България?
 • Да, готови сме. Видяхте на представянето на нашите програми, че имаме експерти във всяка една област, които са подготвени, смея да твърдя, доста повече от експертите на останалите партии. Ще управляваме прозрачно, с мисъл за хората и за бъдещето на нашите деца.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *