Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

15-годишен ученик е нападнат по тъмно в Добрич от пълнолетен непознат

15-годишно момче от Добрич е със сцепена вежда и подути око и нос след като е било нападнато и ударено от непознат. Това разказа за Про Нюз Добрич разтревоженият му баща.

Случаят е от 23 вечерта. Около 21.30 часа в близост до кръговото кръстовище на ул. "Ген. Колев" и бул. "3 март", на метри от полицията, момчето и двама негови приятели били нападнати от група пълнолетни от ромски произход. По информация на бащата мястото не било осветено. В тъмнината единият от мъжете ударил сина му, който бил най-накрая. Момчето успяло да го изблъска. Тъй като тубмата от роми се увеличила, тримата хукнали да бягат. Един от приятелите на ударения се прибрал. Пострадалият и другото момче стигнали до блока му и в този момент излязъл баща му. Те звъннали на бащата на удареното момче. „Когато отидох, вече бяха пред полицията. Там бяха циганите, имаше и циганки”, разказа подалият сигнал до медията ни. Смята, че сред тях са били брат му и съпругата му.

Пострадалото дете било отведено в Спешно отделение. Там му направили снимка, зашили му веждата. По данни на бащата докато били в Спешното, в полицията разпитали нападателя и са му снели показанията.

Подалият сигнала до Про Нюз Добрич сподели: „Оказва се, че, когато един пълнолетен бие един непълнолетен, това не е престъпление, което страшно ме учуди и възмути като родител. Излиза, че мога да бия шамари на когото реша. Казват: „Такъв е законът. Ако искате, имате право по частен път да заведете дело”.

Бащата разказа, че случаят има предистория. Ромът, който ударил сина му, преди време счупил бутилка в градския парк. Синът му и други деца му направили забележка да не чупи. Той заявил: „Аз вече си набелязах кои сте, запомних ви“.

„Моят син е на 15 години. Излезе, че едва ли не той задява ромката, което звучи супер странно – сподели бащата. - Обясняваха, че преди няколко месеца синът ми й подсвирквал, а няма такива неща. Но дори и да допуснем, че е така, не може пълнолетен гражданин да удря непълнолетно лице просто така, защото е решил”.

Съгражданинът ни сподели, че ако той като родител бие детето си у дома, веднага ще бъде обвинен в домашно насилие и това се счита за престъпление. „А когато чужд човек бие детето ми, това не е престъпление. Това е някакъв парадокс”, възмути се бащата.

Той изрази учудването си, че нападателят не е арестуван по Указа за дребно хулиганство, за да му наложат глоба. „Аз лично четох и разбирам, че това е нормативният документ, по който да го санкционира държавата. А аз вече да си действам по частен ред да го съдя”, допълни бащата. И каза още: „За съжаление не го направиха в него момент. Вече щеше да е осъден до 15 дни в ареста на районното и глоба до 500 лева. Така щеше да е разбрал, че е сбъркал, че не може да прави каквото иска и да остане ненаказан”.

Бащата ни представи документ за съдебно-медицинска консултация, издаден от съдебен лекар от Варна. В него пише, че пострадалото момче е получило контузно-разкъсни рани на дясната вежда и долния клепач на дясното око, оток и кръвонасядане на клепачите на дясното око. И още – че установените увреждания са резултат от удари с или върху тъпи предмети и биха могли да се получат по време и начин, както сочи пострадалият.

Във връзка със случая Про Нюз Добрич се свърза с Областната дирекция на МВР в Добрич. От там казаха, че се извършва проверка. Бащата е подал сигнал и в Районната прокуратура.

c