Водещи новини - дясно Общество Туризъм

ЮНИ: Дъждовен и прохладен в Добруджа, бански и плаж – в края на месеца

Дъждове и условия за градушки ще има през второто десетдневие. Това прогнозира през ТРУД Петър Янков – дежурен синоптик на TВ-MET.

Юни ще започне с валежи и захлаждане. По-значителни количества – около 40-50 л/м2, се очакват в западните и северни райони от страната. В края на първото десетдневие – от 7 до 9 юни, времето ще се стабилизира, ще се затопли и ще ни напомни за лятото.

Нови превалявания обаче ще има от 10 до 14 юни, като по-съществени ще са в западната половина от страната. На 15 юни се очакват валежи главно над Дунавската равнина.

От 16 до 20 по Черноморското крайбрежие ще задържи дъждовно, с ниски облаци. Повече слънце ще има на запад.

В началото на третата десетдневка над страната ще бъде предимно слънчево и топло. В периода 24 до 27 има условия за силни гръмотевични бури в западните и северни райони (сумарни валежни количества – между 60-70 л/м2). Ще има условия за градушки по линията Видин – Враца. От 28 до 29 главно по черноморския бряг ще има ниски облаци, с валежи. Вероятността за по-топло време с температури над 30 градуса е по-голяма в периода от 21 от 23 и след това чак в края на месеца – от 30 юни.

Според климатична справка, средните климатични максимални температури за месец юни са между 25 и 28 градуса, а средните минимални: между 13 и 15 градуса. Сухият период за месеца е между 21 и 30 юни, а валежният – от първи до 21 юни.

карта / НИМХ


Юни е първият летен месец и тази година ще посрещнем лятото на в 09:46 ч. 21-ви, когато слънцето влиза в знака на Рак.

Най-високите температури, измервани през този месец, са между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен 42 градуса, Русе 41, Панагюрище и Образцов чифлик 40. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън (минус 1 градус), Самоков (0), Разград, Чирпан и Казанлък до 2 градуса над нулата.

През първите дни на месеца в Добруджа ще е предимно дъждовно, с разкъсана облачност – на места до слънчево в края на първата седмица. Максималните температурни стойности няма да надвишават 19-20°. Минималните ще са в интервала 10-13°. По-топло ще е в района на Черноморското крайбрежие. Температурата на морската вода бавно се повишава и в края на месеца ще е около 20-21°.

таблица – НИМХ

Земното магнитно поле

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват.

Много опасно явление, случващо се през юни, е смерчът. Познат още като торнадо и тромб представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч.

В нашата страна рядко се създават условия за образуване на смерч, но има няколко описани случаи. На 1 юни 1906 г. във Варна са паднали много риби пренесени от смерч, образуван над морето. Малко хора знаят, че местността Ветровала на Витоша дължи своят облик и наименование именно на смерч. Той се е разразил в следобеда на 14 юни 1956 г. и е изкоренил вековни дървета от площ във формата на правоъгълник със страни 300 на 1200 м.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *