Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Дуранкулак отбелязаха 121 години от паметните селски бунтове

121 години от селските бунтове срещу натуралния десятък в района на Дуранкулак бяха отбелязани днес. Денят е и празник на шабленското село. Честването на паметните събития започна на мемориала на Грекова могила в 10.00 часа, където панихида отслужи отец Атанас от дуранкулашкия храм „Св. Арх. Михаил“.

От 11.00 часа на Паметника на въстаналия селянин в центъра на селото се състоя възпоменателен митинг, поднесени бяха венци и цветя. Рецитал изнесоха ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“.

Мемориалът в центъра на Дуранкулак с ново осветление в навечерието на годишнината от селските бунтове

Гости на тържествата бяха председателят на партия Консервативно обединение на десницата КОД д-р Петър Москов, председателят на БЗНС Николай Ненчев, областният лидер на ЗНС Тодор Моралийски, кметът на Шабла Мариян Жечев, представители на общинската администрация, местни жители.

От 21.30 часа в Дуранкулак ще има и празнична заря.

Дуранкулашкият бунт е с кулминация на 1 юни 1900 г., когато селяните се вдигат срещу въведения данък десятък от правителството на Тодор Иванчов от Либералната партия. В бунтовете участват общо около 1800 селяни от Дуранкулак, Шабла и околните села. Според историческите източници, убитите в Дуранкулашките бунтове са 90 души, а ранените, сред които жени и деца, са 372. Бунтът, който протича и на много други места в България в периода 1899-1900 г., макар никъде да не е толкова интензивен, както в Дуранкулак, успява – правителството се отказва от данъка десятък. В събитията участват активисти на Българския земеделски съюз, при което съюзът разширява влиянието си.

Снимки: Общински вестник „Изгрев“ - Шабла

c