Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Представят в Балчик книгата на президента Георги Първанов „Пътуване към паметта”

Книгата на Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 г., "Пътуване към паметта" ще бъде представена в Балчик от Университетско издателство „Свети Климент Охридски”, съобщават от Общината в Белия град. Събитието ще е в Туристически информационен център "Мелницата" на 6 юни, неделя, от 11 часа.

За книгата си Георги Първанов, цитиран от Университетското издателство, споделя: "Пътуване към паметта" е книга за основните проблеми на прехода, така както съм ги видял и за които имам документи. Причината е, че както мнозина наши сънародници съм неудовлетворен от нивото на българския политически дебат и смятам, че в последните 30 години се случиха неща, родиха се идеи, които могат да бъдат катализатор на един нов дебат.

Книгата е повече документална, отколкото мемоарна, тя не е хроника на политическата ми дейност. По-скоро е опит да се пресъздадат събития, да се анализират процеси, които намирам за важни, а може би и за определящи българското развитие в годините на прехода. Зная, че има и други от съществено значение, в които обаче не съм пряк участник, за да кажа нещо значимо.

Сигурно на моменти съм писал субективно. И това вероятно не е само инстинктивен, емоционален отговор на стотиците хули и несправедливи писания по мой адрес. Мисля си обаче, че имам предимство пред опонентите – с многобройните документи, които само частично съм обработил. А последната дума ще имат историците".

c