Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пълният отличник Владимир Бонев от Каварна устремен към мечтата си да стане инженер

Владимир Бонев е зрелостник в Професионалната земеделска гимназия „Кл. Аркадиевич Тимирязев” в Каварна. Завършва в специалност Фермер. Владимир е единият от двамата пълни отличници абитуриенти на училището. Споделя, че е завършил с 6.00 почти всички години от образованието си, само в някои от тях има по една петица. Той е награден като Ученик на годината в професионалното обучение от Община Каварна.

Владимир, какви чувства Ви вълнуват в края на ученическия Ви път?

Аз колкото и да се радвам, толкова съм и тъжен, всички мои връстници сме така. Остават толкова много спомени. Няма толкова много време за празници, за събирания със съученици, понеже аз много се подготвям за настоящите, бъдещи и отминали изпити. Освен това участвам, доколкото мога, в производствения процес на фирмата на моето семейство. Занимаваме се със земеделие, основно със зърнопроизводство.

С какво ще запомните ученическите години?

Ученическите години ще ги запомня с много пакости, с много хубави моменти. Ще ги запомня и с отношението на учителите към нас, което винаги е било много добро и са ни помагали. Понякога сме се карали с тях, но са ни подготвили много добре, това показват отличните ни резултати.

Вие сте пълен отличник, на какво се дължат успехите Ви?

Най-вече човек първо трябва да има желание. Аз винаги съм имал това желание да уча много. У дома също са ме стимулирали. А също и учителите – винаги когато съм изявявал желание, когато съм попитал нещо, са се държали много професионално.

Какви са очакванията Ви от държавните зрелостни изпити?

Ако не бяха учителите ми нямаше да се справя. Освен това ходих малко и на частни уроци. Подготвих се наистина много, много добре. За изпита по Български език и литература прочетох всички български произведения освен две. За сметка на това прочетох много резюмета, статии, биографии на автори, за техния житейски път, в какви направления пишат. Сравних  своите отговори и на първите два модула имам две грешки. Това е добър резултат за мен, защото оценката от тази матура не ми е важна за кандидатстване. Но се надявам на много висока оценка, една от най-добрите във випуска. За последната задача, която беше есе, се падна произведение на Йордан Йовков. Аз съм много запознат с неговото творчество и живота му, защото имаме малка роднинска връзка, пък и той е от нашия край Добруджа. Според мен написах много хубаво есе, включих много подробности, лично мнение, но не ми стигна времето да си го препиша от черновата. Надявам се все пак проверяващите да го оценят добре.

Другата матура ще е на 4 юни. Тя е по професията, понеже аз съм в паралелка Фермер. Изпитът включва въпроси от направления Животновъдство, Растениевъдство, Механизация и някои икономически въпроси. Има и практически изпит. За там не се притеснявам много, защото нашите учители са ни подготвили много добре.

Приет сте студент в Русенския университет „Ангел Кънчев”, какво ще изучавате там?

Ще изучавам Земеделски машини и технологии. Реших да е там, понеже за мен това е най-добрата специалност, която съществува. Самият университет има много добри условия като материална база, а и е утвърден в инженерните специалности в България.

Свързано ли е решението Ви да учите тази специалност с бизнеса на семейството Ви? Смятате ли да продължите там?

Разбира се. Винаги съм обичал много машините, всякакви двигатели, коли, мотори, трактори. От малък съм мечтал да стана един ден инженер. В последствие се случа така, че се налага да работя, да помагам, да правя ремонти. Не мога да се включвам толкова често, защото съм още ученик, но се радвам когато помагам. Останалото за бизнеса се опитвам да науча от училището и от моите родители, които са професионалисти. Цялото ми обкръжение, роднините ми са насочени към земеделието.

Вече сте приет студент в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Миналата година бях приет студент в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. С моя съученик Георги Веженов се бяхме справили много добре на състезание по Български език и литература. Сега се явих на предварителни изпити в Русенския университет „Ангел Кънчев”, те бяха пак в тези три направления – Животновъдство, Растениевъдство и Механизация и получих Отличен. И вече съм приет студент. Винаги съм имал много интереси по всички предмети – Български език, Математика и други, в спорта. Имах много насоки за развитие, но предпочетох да се развивам професионално, защото може би това е най-сигурният начин за успехи в живота.

Какво ще пожелаете на младите хора, които завършват тази година?

Пожелавам им успехи. Сега е истинският голям преход от детските години и безгрижието към сериозните начинания в живота. Пожелавам им да не забравят колко щастливи са били миговете ни в училище. И да са здрави, понеже това е много важно в днешно време.

c