Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Орисаха първото бебе на Генерал Тошево за 2021 година навръх 1 юни

На 1 юни – Денят на детето, в Актовата зала на Община Генерал Тошево, се състоя тържествена церемония по орисването на първото родено бебе в общината през настоящата 2021 година

В ранните часове на 3 януари, за първи път проплаква Мелиса Билгинова Шукриева, второ дете в семейството на Нурхаят и Билгин Шукриеви. Малката дама се ражда с перфектни манекенски мерки и за радост на своите родители е не само първото бебе за 2021 г. на община Генерал Тошево, но и на област Добрич.

По стара традиция на тържеството се орисва и последното родено през предходната година бебе. Това е малкият Енис Иванов Иванов от село Горица. Той е роден на 31 декември 2020 г. в семейството на Галина Демирева и Иван Иванов. За съжаление обаче малкият юнак се разболя и не можа да уважи празничното събитие, съобщават от Община Генерал Тошево.

На тържеството присъстваха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият заместник Румен Мунтянов, а от ЦПЛР – Център за работа с деца в града, бяха подготвили програма с музикални изпълнения, рецитал и наричане. В орисници се превърнаха три млади девойки от Общински младежки съвет. С думите: “Пожелаваме на детето ви да ви радва много, да ви носи само усмивки и щастие! Нека да расте здраво и да пази християнските традиции и дух, които сме убедени, че ще им предадете!“, Мелиса Шукриева беше наречена от трите орисници.

От името на Община Генерал Тошево момиченцето и неговите родители бяха поздравени от кмета Валентин Димитров, който освен с хубави думи, ги дари и с много подаръци и специален медальон.

Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2011 година, по идея на младите майки в общината се включва и наричане на последното за годината бебе.

Обичаят е една безценна следа от миналото, от ритуалите и чудесата, в които хората от миналото са вярвали безпрекословно. Следа, която неминуемо ни учи на почит и възхищение към дедите ни, завещали ни непреходността на вярата си в доброто, на мъдростта и благоденствието, на упованието си в чудесата на настоящето и бъдещето, посочват от добруджанската община.

c