Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добруджанският земеделски институт – Ген. Тошево чества 70-годишен юбилей

Юбилеен празник „70 години с поглед в бъдещето“  организират Селскостопанска академия и Добруджанският земеделски институт. Събитието ще се проведе на 10 юни. С него ще се отбележат и 80 години аграрна наука в Добруджа.

Честването ще започне в 10.00 ч. с официално откриване на Деня на отворените врати. След това ще продължи с Художествено-музикална програма и посещение на демонстрационни платформи и опитни полета.

На юбилейното честване, което е с начален час 12.00 ч. ще бъде представена презентация на тема „70 години с поглед в бъдещето“ от Директора на Добруджански земеделски институт. По-късно спомени за научния институт ще споделят водещи негови изследователи.

 Развитието на аграрната наука в Добруджа неизменно се свързва със създаването на Добруджански земеделски институт през 1951 г. и израстването му като национален научно-изследователски център. Той е продължител на дейността на Земеделския изпитателен институт в гр. Добрич, основан през 1941 г. със статут на опитна станция, която поставя началото на аграрните научни изследвания в Добруджа.
Изминалите години оттогава до днес са оставили своя незаличим отпечатък във времето с творческото съзидание на няколко поколения учени, посветили целия си съзнателен живот и енергия на стремежа към създаване на нещо значимо и получили заслужено признание за завещаното от тях научно наследство. Съграденото от поколенията преди нас морално ни задължава да бъдем техни верни последователи. Затова ние, техните потомци, следваме път, белязан с постоянни търсения, с нови открития и реални постижения, доказвайки че сме нужни на страната ни и на обществото, в което живеем.
С постигнатото през годините достойно прекрачихме прага на третото хилядолетие, съхранихме богатото научно наследство и традициите на земеделската наука в Добруджа, обогатявайки я с нови идеи и реални научни продукти.
Днес Добруджански земеделски институт е доказан лидер в българската аграрна наука и практика. В негово лице българският фермер е намерил коректен партньор и гарант за сигурност в земеделието, а създадените в института научни продукти отдавна са известни отвъд пределите на България и Европа.
С отбелязването на юбилейната годишнина изразяваме нашата почит и признателност към хилядите учени, специалисти, работници и служители на Добруджански земеделски институт, работили всеотдайно за неговото изграждане, развитие и утвърждаване като научно-изследователски център и оставили трайна следа в историята на земеделската наука в Добруджа.

c