Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Желчо Петров, ПП „Българско лято“-Добрич: Трябва да се преборим със страха у хората

Желчо Петров е на 72 години. По професия е учител. Завършил е математика, както и Икономическия университет във Варна. Работил е като учител по математика, като управител на хотел „България“. От 1989 г. се занимава с частен бизнес – от около 30 години е собственик и мениджър на ресторант „Централ“. Гордее се с прекрасна съпруга, две деца и две внучки. За кратко се е занимавал с политика. И макар преди десет години да решил, че повече няма да се ангажира с партии, днес е регионален представител на политическа партия „Българско лято“.

  • Г-н Петров, как партия „Българско лято“ ще участва на изборите на 11 юли?
  • Партията е съвсем нова. Дори на предните избори не успя да се регистрира, затова участва в коалиция. За вота на 11 юли обаче ще участва за първи път самостоятелно. На изборите на 4 април малко не достигна на ПП „Българско лято“, за да влезе в парламента. Вярвам, че сега с по-добрата организация, която ще направим, ще успеем да преминем 4-процентната бариера. Надявам се, че резултатът ни ще е дори по-добър.
  • Изградени ли са вече структурите на партията в област Добрич?
  • Структури почти нямаме. В областните, както и в по-големите градове, имаме представители. В област Добрич вече имаме такива в девет населени места - както в градовете, така и в големи села. Всеки ден съм на обиколки в региона. Много хора ни подкрепят. Но днес мнозина се страхуват и не искат да се афишират. Не съм сигурен каква е причината, но този страх е едно от първите неща, с които трябва да се справим. Надявам се, че към края на юни хората ще разсъждават по друг начин. Очаквам, че ще има още разкрития за старото управление и хората ще се освободят от този насаден през последните години страх.  
  • На какви кандидати за депутати залагате в листата в Добрич?
  • В листата залагаме на интересни хора. Ако няма непредвидени промени, водач отново ще е д-р Ростислава Димитрова.  Имаме хора с бизнес, както и такива, които нямат собствен бизнес, но всички са добре образовани. Ще имаме представител на малцинствата, жена на 25 години, мъж на малко над 40 години и аз, като доайен. В крайна сметка, животът не е само на 20-годишните или само на 70-годишните, той е пъстър, такава, каквото ще е и нашата листа.
  • На каква политика ще заложи ПП „Българско лято“?
  • Да си богат не е порок. Мнозина, щом чуят „богат“, реагират негативно. Разбирам, че това е заложено в българската народопсихология. Но мисля, че времето, когато да си богат е лошо, отмина. Вече не сме в 90-те години на миналия век, когато се натрупаха първите капитали, често след съмнителни операции. Вярвам, че трябва да се отнасяме с уважение към всеки, който може да докаже приходите си. Това, че някой е по-богат от друг, не значи, че е престъпник. А в момента точно такава теза ни се натрапва. Важно е да има справедливост. Важно е да има и предвидимост за бизнеса. 
  • Ще залегнат ли важни за добруджанци въпроси в програмата на „Българско лято“?
  • Хората, които са в централното ръководство на ПП „Българско лято“ провеждат проучвания, събират мнения. До 10 юни ще са ясни политиките, които „Българско лято“ ще представи на изборите за 46-ото Народно събрание. Провеждам срещи, запознавам се с проблемите на хората от региона, обобщавам ги и ги представям в централата. Вярвам, че ключовите за Добруджа въпроси и проблеми ще намерят място в програмата и политиките на партията.
  • Вярвате ли, че лятото ще помогне за едни добри избори?
  • Не се притеснявам, че изборите са през лятото, когато много хора ще са във ваканция. Животът ни научи, че, ако искаш да постигнеш нещо, трябва да гласуваш. В противен случай оставяш други да вземат важните решения за съдбата ти и нямаш право да негодуваш.
  • Разчитате ли на българите в чужбина?
  • „Българско лято“ имаше добро представяне в чужбина на изборите на 4 април. Надявам се на 11 юли резултатът ни зад граница да бъде още по-добър.
c