Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Румънците се върнаха в Балчик – пълнят хотелите и правят резервации за активния сезон

Хотелиер: Предоговарянето на концесионните такси на наемателите на плажовете за сметка на евтини чадъри и шезлонги ще удари по бюджетите на общините.

Румънците се върнаха в Балчик и района през изминалия уикенд, след като от 27 май туристите от северната ни съседка вече могат да влизат свободно на територията на България - без документи за преболедуване от Covid-19, отрицателен PCR или отрицателен антигенен тест. Румънците вече усилено правят запитвания и резервират летни почивки в страната ни, споделиха хотелиери пред Про Нюз Добрич.

„За първи път от 8 месеца насам имахме нормален уикенд с туристи. Нашите румънски гости звънят постоянно и си правят резервации за летните месеци – юни, юли и август, като вече са спокойни, че ще могат да посещават без ристрикции България“, посочи хотелиерът Виктор Лучиянов. Браншът в района разчита на румънците, защото те са около 80% от всички туристи. Те резервират обичайно едноседмични почивки през летните месеци, а извън активния сезон – дву- и тридневни.  

Хотелиерите се надяват министерството да продължава с разумните според тях стъпки, като трябва да бъдат освободени и пазарите Русия, Украйна, Молдова, Прибалтийските републики, Сърбия, Чехия, Полша.

„Силно се надяваме пътуванията да се освободят и за Беларус и политическите проблеми да не възпрепятстват полетите от тази държава. Не може нашият бранш все да става заложник на всякакви кризи – пандемични, политически и други“, каза Лучиянов. Той допълни, че епидемиологичната обстановка в страната ни вече е добра, туристите искат да пътуват за България и държавата трябва да направи така, че те да могат да пътуват по-най-бързия начин и с най-малко препятствия.

По думите на Лучиянов всички хотели в района са били пълни през изминалия уикенд и е въпрос на малко време да започне един нормален сезон. Хотелиери от Кранево и Каварна също съобщиха, че запитванията за почивки и резервациите от туристи от Румъния са се отпушили. Според Лучиянов България трябва да се възползва от факта, че за да се влезе в Гърция се изискват ПСР тестове и вероятно така ще бъде през цялото лято.

Хотелиерът прогнозира символична цена от 1-3 лева за чадъри и шезлонги това лято. В тази връзка, преди дни Министерството на туризма предложи на наемателите на плажове да намалят цените на чадъри и шезлонги от 50% до 100%, вследствие на което ще получат намаление на наемната цена.

„Ще има плажове с безплатен чадър, а шезлонгът ще бъде платен – въпросът е как ще тръгне сезонът и също каква част от концесионната такса ще бъде опростена на наемателите на плажовете. Защото един плаж има доста разходи. Предоговарянето на концесионните такси обаче ще удари по бюджетите на общините – например община Балчик , защото голяма част от концесионната такса остава в бюджетите на общините. Засега държавата не казва как ще компенсира това“, коментира Лучиянов.

c