Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

До дни жителите на Кардам блокират международния път заради дупки

Жителите на село Кардам се готвят да блокират международния път Ген. Тошево – Кардам – границата с Румъния, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на пограничното селище Георги Събев. Причината – изключително лошото състояние на пътната настилка, която цялата е разбита и на дупки. Местните хора възнамеряват до дни да организират протеста. Те смятат да преминават бавно по пешеходната пътека и така да затруднят движението по пътя.

Про Нюз Добрич вече неколкократно алармира за състоянието на пътя от ГКПП Кардам до Ген. Тошево и за това, че участъкът на територията на селото е изключен от ремонта, който извършва там Агенция "Пътна инфраструктура".

Запълват дупките по пътя Ген. Тошево-Кардам, предстои истинският ремонт

Става въпрос за главният второкласен път II-29, който е изключителна държавна собственост. Пътят минава през Ген. Тошево и Кардам. Централните улици в града и селото представляват отсечки от този път и не са собственост на общината. Те обаче са изключени от проекта за ремонт на Пътната агенция, който трябва да започне съвсем скоро. „Обяснението е, че те са в добро състояние, но това не е вярно“, казва Събев.

Цялото разстояние е 12 километра, но ще се ремонтират само 7,7 км. – без участъците в Ген. Тошево и Кардам. Това според Събев е работа на парче и не е приемливо.

Добре дошли в България през ГКПП Кардам!

„Протестът е за това двете отсечки да се включат в цялостното ремонтиране на пътя и рехабилитацията да започне по-скоро. Не му прилича на международен път да е в такова състояние. Очакваме туристите да спасят сезона, а какви пътища им предлагаме? Младите хора затова бягат – нямаме пътища, нямаме вода, нямаме нормални условия за живот. Много хора от Кардам работят в Ген. Тошево, децата ходят на училище. Освен това трафикът е голям – на денонощие преминават около 300 товарни коли. Гражданите си плащат пътни такси, винетки, гражданска отговорност и всичко дължимо, а държавата не счита за нужно да си оправи пътя. Защото ние плащаме за нещо, което го няма“, коментира Георги Събев.

Той посочи, че в Община Ген. Тошево са съгласни с протеста на хората. „Аз също съм солидарен, защото също съм потърпевш. Много дупки има по пътя, трудно е за придвижване, колите пукат гуми и изкривяват джанти. Всички си патим от лошия път. Хората започнаха да утъпкват черни пътища, за да могат да минават“, добави кметът.

Срокът на ремонта на АПИ е до края на октомври. 

c