Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Активна подготовка в област Добрич за националните външни оценявания след 7 и 10 клас

Активно тече подготовката за националните външни оценявания /НВО/ след 7 и 10 клас в област Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образованието /РУО/ Светлана Василева. Тя посочи, че в момента се вкарват имена в системата на квестори,  определят се зали и т. н. Набират се документи на деца, които се явяват на изпити по способности – по Физическо възпитание, Музика, Изобразително изкуство.

НВО за седмокласниците и десетокласниците са на едни и същи дати. По Български език и литература е на 16 юни, на 18 юни – по Математика, и на 17 юни е изпитът по желание по език.

Данните на РУО сочат, че седми клас в областта завършват 1 420 деца, сред тях са и тези със специални образователни потребности. Десети клас завършват 1 121 ученици. Те ще се явят на НВО оценяване за първи път по новата образователна система.  

Светлана Василева обясни, че НВО след 7 и 10 клас няма задължителен характер. Колко се явяват разбираме в деня на изпита, когато директорите отразят в системата броя на явилите се, посочи тя. „Най-важно е НВО след 10 клас за учениците от обединените училища – каза началникът на РУО. – С оценките от него те могат да кандидатстват и да продължат образованието си. Всяко дете получава документ за завършен първи гимназиален етап. Оценките от този документ се пишат в дипломата за завършен втори гимназиален етап, но не влизат в балообразуването. Балът на дипломата ще бъде изчислен въз основа на оценките само от втори гимназиален етап от 11 и 12 клас плюс държавните изпити”.

c