Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

31 май – Световен ден без тютюнев дим

По инициатива на Световната здравна организация  на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене.

За всеки човек е известно, че тютюнопушенето може да предизвика широк спектър от здравословни проблеми и да намали продължителността на живота. Решението да се откажат цигарите обаче не се взима лесно, а още по-трудно се изпълнява.

Епидемията от употребата на тютюневи изделия е една от най-големите заплахи за общественото здраве, с които нашият свят се е сблъсквал, убивайки над 8 милиона души годишно. Всички форми, под които се консумира тютюн, са вредни и няма безопасно ниво на прием на тютюн. Пушенето на цигари е най-честата форма на употреба на тютюн в световен мащаб. Други тютюневи изделия включват тютюн за лула, различни бездимни тютюневи изделия, пури, пурети, тютюн за водна лула. Скоро бяха публикувани доказателства, че пушачите имат по-голям риск от тежко преболедуване и летален край при заразяване с COVID-19.

Пушенето причинява около 7 на всеки 10 случая на рак на белите дробове. Цигарите са причина за 70% от развитието на рак на устата, гърлото, стомаха, панкреаса и др.

Освен рак, тютюнопушенето уврежда сърцето и кръвообращението, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, инфаркт и инсулт. Наред с това уврежда и белите дробове, като най-честото усложнение е хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Пушенето може също да влоши или да удължи симптоми като астма или инфекции на дихателните пътища. Децата на пушачите страдат от намалена белодробна функция, която продължава да ги засяга под формата на хронични дихателни нарушения в зряла възраст.

Никотинът е както стимулант, така и депресант. Това означава, че първо увеличава сърдечната честота и кара хората да се чувстват по-емоционални. А когато въздействието му мине, води до състояния като депресия и умора. Те, заедно със засилването на никотиновия глад, карат пушача непрекъснато да иска още и още, за да се ободри отново. Някои експерти смятат, че никотинът в тютюна е толкова пристрастяващ, колкото кокаина или хероина.

Не по-маловажно, е че употребата на тютюн допринася за бедността, като отклонява разходите на домакинствата от основните нужди, като храна и подслон.

Отказването на цигарите не е лесно, но когато откриете драстични подобрения във вашето здраве и вашия живот, ще успеете да намерите още една причина, заради която си заслужава да направите стъпка към отказ по възможно най-бързия начин.

Това са само част от положителните промени при отказване от употребата на тютюневи изделия:

·         В рамките на 20 минути сърдечната честота и кръвното налягане спадат

·         След 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта пада до нормалното

·         След 2-12 седмици, кръвообращението и белодробната функция се подобряват

·         След 1-9 месеца кашлицата и задухът намаляват

·         След 1 година рискът от коронарна болест на сърцето намалява

·         След 5 години намалява рискът от инсулт

·         След 10 години намалява рискът от развитие на рак

Източник: РЗИ София

c