Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Полски мак превзема Добрич, зелените площи - неокосени

Красива картина от диви макове посреща пристигащите в Добрич. Дивото растение, което всъщност е плевел, цъфти дори край скоро ремонтираните булеварди на града.

Червеният му цвят придава живописност на картината от неокосени зелени площи. Може да се види в изобилие сред бурените между платната на булевард „Добруджа“ в посока кв. „Рилци“.

Обгражда и велоялеята край него.

Пешеходните подстъпи към квартал „Добротица“ са трудно проходими, тъй като избуялата растителност там не е разчистена.

Нужна е смелост, за да се премине през пространството между квартала и паметника на Хан Аспарух.

Добричлии масово алармират, че тревата в града, особено в кварталите, не е окосена.

На много места междублоковите пространства са с буйна растителност.

Това установи и фоторепортер на Про Нюз Добрич.

А, често там, където косачка все пак е минала, окосеното е оставено на място.

Потърсихме от Община Добрич отговор на въпроса на какъв етап е косенето в града, не само в централна градска част, а и в кварталите?

Отговорът от там е, че:

Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ започва поетапно косене по кварталите. Довършва се косене на тревните площи в ЖК " Добротица", следва района на Кооперативния пазар, „Дунавите“, Дружба 1.2, 3 и 4. Паралелно ще върви и косенето по ул." Христо Ботев ", ул. "Д. Ковачев", ул."Боряна"  ЖК "Хр. Ботев",  ЖК ".Строител", ЖК  „Балик". Третия екип следва ул. "Калиакра"  и  Авиограда. При подходящи метеорологични условия от 1.06.2021г. е планирано косенето и в кв. "Рилци". Периодично се извозва окосената трева. В момента приоритетно се косят жилищните квартали. На по–късен етап ще бъдат разчистена растителността около паметника на Хан Аспарух."   

Сериозен е и проблемът с кърлежите в града, сигнализират още гражданите. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, поне един-двама дневно са пациентите, които посещават Спешното отделение с такъв проблем. Много повече обаче търсят помощ в ДКЦ-тата или сами вадят акарите.

Дали и кога ще се извърши повторната дезакаризация, за която настояват гражданите, попитахме още Община град Добрич? 

От там ни отговориха, че: на 22 май фирмата-изпълнител извърши повторна дезакаризация на цялата територия на Градски парк Свети Георги, включително и зелените площи около паметника на Хан Аспарух. Повторно са дезакаризирани и зелените площи по пешеходната зона на бул. „25 септември“.

В периода от 26 до 28 май трябваше да се обработят всички детски площадки на територията на Добрич. На всички площи се поставят необходимите информационни табели, посочиха още от Общината. 

c