Водещи новини Добрич Общество

Полски мак превзема Добрич, зелените площи – неокосени

Красива картина от диви макове посреща пристигащите в Добрич. Дивото растение, което всъщност е плевел, цъфти дори край скоро ремонтираните булеварди на града.

Червеният му цвят придава живописност на картината от неокосени зелени площи. Може да се види в изобилие сред бурените между платната на булевард „Добруджа“ в посока кв. „Рилци“.

Обгражда и велоялеята край него.

Пешеходните подстъпи към квартал „Добротица“ са трудно проходими, тъй като избуялата растителност там не е разчистена.

Нужна е смелост, за да се премине през пространството между квартала и паметника на Хан Аспарух.

Добричлии масово алармират, че тревата в града, особено в кварталите, не е окосена.

На много места междублоковите пространства са с буйна растителност.

Това установи и фоторепортер на Про Нюз Добрич.

А, често там, където косачка все пак е минала, окосеното е оставено на място.

Потърсихме от Община Добрич отговор на въпроса на какъв етап е косенето в града, не само в централна градска част, а и в кварталите?

Отговорът от там е, че:

Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ започва поетапно косене по кварталите. Довършва се косене на тревните площи в ЖК ” Добротица”, следва района на Кооперативния пазар, „Дунавите“, Дружба 1.2, 3 и 4. Паралелно ще върви и косенето по ул.” Христо Ботев “, ул. “Д. Ковачев”, ул.”Боряна”  ЖК “Хр. Ботев”,  ЖК “.Строител”, ЖК  „Балик”. Третия екип следва ул. “Калиакра”  и  Авиограда. При подходящи метеорологични условия от 1.06.2021г. е планирано косенето и в кв. “Рилци”. Периодично се извозва окосената трева. В момента приоритетно се косят жилищните квартали. На по–късен етап ще бъдат разчистена растителността около паметника на Хан Аспарух.”   

Сериозен е и проблемът с кърлежите в града, сигнализират още гражданите. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, поне един-двама дневно са пациентите, които посещават Спешното отделение с такъв проблем. Много повече обаче търсят помощ в ДКЦ-тата или сами вадят акарите.

Дали и кога ще се извърши повторната дезакаризация, за която настояват гражданите, попитахме още Община град Добрич? 

От там ни отговориха, че: на 22 май фирмата-изпълнител извърши повторна дезакаризация на цялата територия на Градски парк Свети Георги, включително и зелените площи около паметника на Хан Аспарух. Повторно са дезакаризирани и зелените площи по пешеходната зона на бул. „25 септември“.

В периода от 26 до 28 май трябваше да се обработят всички детски площадки на територията на Добрич. На всички площи се поставят необходимите информационни табели, посочиха още от Общината. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *