Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

29 май – Световен ден на Сините каски

Общото събрание на ООН обявява 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers) през 2002 година. Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва какво е направено от ООН в различните страни, за да се облекчи страданието и за примирие на воюващите страни.

Мироопазващите сили на обединените нации, или Международни сили на ООН за поддържане на мира, разговорно Сините каски, се наричат въоръжени сили, помощ и улеснения, поставени от страните–членки на разположение и под командването на Организацията на обединените нации за поддържането или възстановяването на международния мир и сигурност.

От 1948 година мироопазващите сили са взели участие в многобройни конфликти в различни региони по света. За ангажираността си с международния мир и сигурност Сините каски са носители на Нобелова награда за мир за 1988 година.

За пръв път военнослужещи са използвани за посредници през 1947 година в Гърция в рамките на мисията на ООН „United Nations Special Committee on the Balkans“ (UNSCOB).

Първата акция на невъоръжени военни наблюдатели на ООН е през 1948 година в рамките на „United Nations Truce Supervision Organization“(UNTSO) за контрол на примирието в първата Арабско-израелска война.

В хода на Суецката война през 1956 се провежда първата операция за поддържане на мира. По време на кризата в Конго през 1960 г. изпратените в мисията мироопазващи сили по предложение на Генералния секретар на ООН Даг Хамаршелд за пръв път използват „сини каски“ и надпис „UN“ на военните си автомобили.

За пръв път България е включена в мисия на ООН през 1992 г. в Камбоджа.

c