Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Жълт код: Интензивни валежи и локални градушки следобед и през нощта в Добруджа

Предупредителен оранжев код - за дъжд и гръмотевици, е обявен за четири области на страната. Това съобщават от Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Предупреждението за опасно време е в сила за областите Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово. В останалите области в страната е обявен жълт код - за гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества до 25-30 mm).

За района на област Добрич - гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи в часовете след обяд и през нощта срещу събота. Прогнозни количества - до 25-30 mm. Ще има условия за градушки.

карта / НИМХ

Днес на много места в Западна и Централна, а след обяд и през нощта в Източна България ще има краткотрайни, на места интензивни валежи с гръмотевични бури. Ще има и градушки. По-късно през деня от запад валежите ще спират, а облачността - да намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува хладен въздух. Максималните температури ще бъдат предимно между 19° и 24°, в София около 18°.

Над планините също ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 7°.

Преди обяд по Черноморието ще бъде почти без валежи с разкъсана облачност, временно намаляваща до слънчево. След обяд и през нощта срещу събота на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони и с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури на въздуха ще са 20-22°. Температурата на морската вода е 16-18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Дежурен синоптик: Евгения Егова / НИМХ

c