Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Всеки ден ухапани от кърлежи посещават Спешното отделение в Добрич

Средно по един-двама души, ухапани от кърлежи, посещават на ден Спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на болничното звено д-р Виолина Милкова. По думите й първите случаи са от преди около месец-месец и половина.

Основно ухапаните от кърлежи са възрастни, децата са по-малко, каза лекарят. Те са предимно от селата, на паякообразните се натъкват докато работят в градините.

Ваденето на кърлеж в Спешно отделение се заплаща, то струва 25 лева. Регламентирано е със заповед от преди няколко години на тогавашния изпълнителен директор на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов. „Заплаща се може би, защото не е спешно състояние и хората не ходят в неотложния кабинет”, посочи д-р Милкова. Ако пациентът е правил несполучлив опит да си извади кърлежа и част от него е останал в кожата му се извършва микрохирургична манипулация, която е безплатна, допълни началникът на Спешно отделение.

Д-р Милкова сподели, че не е задължително да се търси медицинска помощ при наличие на кърлеж, той може да се извади и в домашни условия и не е сложно и страшно. Тя обясни, че с клечка за уши, потопена в малко мазнина, започва да се върти паякообразното и то си излиза само и остава на памучето.

По информация на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова към миналия петък в област Добрич няма регистрирани случаи на Марсилска треска или Лаймска болест при ухапани от кърлеж.

c