Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Шествие в Добрич и петиция призовават за отмяна на запрещението на хора с интелектуални затруднения

Шествие „Родени готови” срещу запрещението на хора с интелектуални и психични затруднения, организирано от Фондация „Свети Николай Чудотворец”, се проведе в Добрич. Събитието е в подкрепа на приемането на Закон за лицата и мерките за подкрепа – нещо, за което вече години наред се бори Фондацията. В момента частта за запрещението, с което се отнемат всички граждански права на хората с интелектуални и психични затруднения, е включена в Закона за лицата и семейството, който пък е от 1949 година.

„Законопроектът ни отлежава повече от 5 години. Борбата ни не е стигнала до никъде, най-малкото защото за да се случи нещо, трябва да има Народно събрание и законотворци. Ние опитахме по всякакви възможни начини, но не се получаваше – заради нежелание и липса на политическа воля за промени“, заяви Мария Методиева – председател на Фондацията.

„Нашето голямо желание е да променим този толкова ретрограден закон, който е от 1949 година. Ние работим от толкова много години с хора с увреждания и опитахме по всички възможни начини. Работихме по пилотни проекти, направихме 17 подкрепящи мрежи, за да покажем, че хората с увреждания могат да живеят като всички останали. Отменихме 6 запрещения в Добрич, което беше и все още е прецедент в съдебната система. Последният случай беше преди 3 години. Създадохме социалното предприятие „Чудната градина“, в което работят 16 души с интелектуални затруднения – хора, които по нищо не се различават от всеки от нас. Но думата „равнопоставеност“ за съжаление е много трудно смилаема в обществото“, коментира Методиева.

Тя припомни, че проектът за Закон за лицата и мерките за подкрепа мина на първо четене при второто правителство на Борисов, но кабинетът тогава подаде оставка и законът не бе приет.

Методиева съобщи, че има онлайн петиция за отмяна на запрещението. Целта е тя да стигне до новото Народно събрание и този законопроект най-сетне да бъде разгледан и приет. Предвижда се кампания в цялата страна със събития в 17 града.

Шествието на хората с увреждания днес премина от "Стара къща" по пешеходната зона до пл. "Свобода", където се състоя концерт на Биг бенда на Училището по изкуства „Свети Климент Охридски”.

c