Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Мемориалът в центъра на Дуранкулак с ново осветление в навечерието на годишнината от селските бунтове

Шабленското село Дуранкулак ще посрещне официалния си празник 1 юни с ново осветление на Паметника на въстаналия селянин, който се намира в центъра на селото. Тогава ще бъдат отбелязани 121 години от паметните събития в района – селските бунтове срещу натуралния десятък.

От снощи паметникът е осветен с два прожектора. Те са поставени на варовикови балюстри, дарени от Йордан Попчев, който има бизнес край Дуранкулак, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на селото Веселин Йорданов. По думите му, мемориалът не е бил осветяван от 90-те години на миналия век. През 2019 година е било възстановено парковото осветление, а от вчера то е надградено с прожекторите пред паметника.

На първи юни местните хора ще отбележат 121 години от Дуранкулашките бунтове. По традиция честването ще започне около 10.00 часа на Грекова могила, където ще бъде отслужена панихида.  По-късно ще започне възпоменателен митинг и рецитал на Паметника на въстаналия селянин, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще присъстват представители на Земеделския народен съюз, общинската администрация, местни жители.

Дуранкулашкият бунт е с кулминация на 1 юни 1900 г., когато селяните се вдигат срещу въведения данък десятък от правителството на Тодор Иванчов от Либералната партия. В бунтовете участват общо около 1800 селяни от Дуранкулак, Шабла и околните села. Според историческите източници, убитите в Дуранкулашките бунтове са 90 души, а ранените, сред които жени и деца, са 372. Бунтът, който протича и на много други места в България в периода 1899-1900 г., макар никъде да не е толкова интензивен, както в Дуранкулак, успява – правителството се отказва от данъка десятък.

c