Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Карапанчев: С повишено внимание ще се подходи към опитите за търговия с гласове на вота през юли в област Добрич

Новият областен управител на област Добрич Васил Карапанчев встъпи официално в длъжност тази сутрин с церемония в областната администрация. Пред журналисти той посочи, че за поста е бил поканен лично от служебния премиер Стефан Янев. Той бе назначен вчера с решение на Министерски съвет.

Карапанчев не членува в партия. От 1993 година до 2014 година е работил в Националната служба за сигурност и в ДАНС. Управленският му опит е от 2010-а до 2014 година, когато е бил директор на Териториалната дирекция „Национална сигурност“ в Добрич. „След това се посветих на семейството си и в последно време – на моя внук“, каза той. Висшето си образование е получил в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Женен, с една дъщеря. Пенсиониран е от службите на МВР.

Фактът, че и на други места в страната напоследък бяха назначени хора от службите, Карапанчев коментира така: „Явно това е решение на служебното правителство. Може би чрез хора, работили в средите на сигурността, на областни дирекции на МВР, ще се противодейства по всякакъв начин на купуването на гласове, на неспазването на Избирателния кодекс и на непрозрачност при провеждане на изборния процес.“

Васил Карапанчев посочи, че се е съгласил да заеме поста, защото е решил, че може да се справи със задачите и това за него е едно ново предизвикателство.

„Знаете, че Изборният кодекс е променен и той трябва да бъде спазен от РИК и ЦИК. Има неща, които тепърва се решават. Знаете, че в секциите с над 300 човека ще се гласува задължително машинно и евентуално ако има някакви дефекти, ще се дават хартиени бюлетини. В момента се преценява в по-големите секции дали на една машина ще се успее в един изборен ден да бъде проведено машинното гласуване, защото има секции с 700-800 избиратели. Тези неща в момента се обмислят, ЦИК работи активно“, коментира Карапанчев.

Той бе категоричен, че с повишено внимание ще се подходи към опитите за търговия с гласове. „Сигурен съм, че ще бъде осъществено доста солидно взаимодействие с ОДМВР, с местната дирекция на ДАНС, с всички местни институции относно подаване и придвижване на сигнали за проблеми в изборния процес към съответните органи – РИК, ЦИК, Прокуратурата“, заяви новият областен управител.

c