Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Герои и събития от Априлското въстание възкръсват с възстановка в две части в Добрич

С мини-възстановка, в Добрич ще бъдат почетени героичните събития и обрекли живота си на Свободата по време на Априлското въстание.

Регионалният исторически музей – Добрич с подкрепата на РК „46-и пехотен Добрички полк” и с участието на Народно читалище „Български искрици” и РК „Седми Преславски полк” организира на 29 май мини-възстановка на епизоди от Априлското въстание в Северна България. Спектакълът е озаглавен „Към безсмъртието по-прекия път” и ще представи в живи картини залавянето и съденето на ръководителите на революционните комитети в Севлиево, Габрово и Ново село – Стефан Пешев, Еким Цанков и Никола Дабев.

От ръководството на добричкия Регионален исторически музей споделиха, че като тематика сценичната изява е пряко свързана с временната изложба „Пред олтара на свободата” на РИМ – Добрич, която е подредена в зала „Възраждане” в Художествената галерия. С нея ще бъде почетена паметта на героите от Априлската епопея в навечерието на 2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

„Към безсмъртието по-прекия път” ще покаже "в действие” автентични оръжия от епохата, облекла и униформи ушити по оригинални образци, както и ще възкреси героичната история и личната Голгота на трима млади мъже, обрекли се да служат на народа си и поели по пътя на безсмъртието. Около 20 възстановчици заедно с деца, ръководители и родители от Народното читалище за занаяти и практическа история ще върнат зрителите към бунтовната пролет на 1876 г.

Възстановката ще се проведе в две части. Първата ще започне в 14:00 ч. в АЕМО „Старият Добрич”. Втората част е с начало в 16 ч. в зала „Възраждане” на Художествената галерия.

снимка: архив

c