Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Туроператор: Разчитаме българските туристи да изберат Северното Черноморие

Засега прогнозите за туристическия сезон са много тревожни, заяви Дарина Аргирова – председател на туристическо сдружение „Каварна“ и управител на сдружение „Черноморска Ривиера-Добруджа“.

По думите й, основният проблем е руският пазар. „Не знаем кога ще има полети от Русия за България и какви туристи ще дойдат, защото няма официално съобщение от руска страна за полетите. Наскоро проведохме един много интересен българо-руски туристически форум, в който взеха участие важни фирми, общини и сдружения от българска страна, но това не помага засега“, коментира Аргирова.

Другият проблем е с Румъния. Влизането от България в Румъния е вече без ПСР тестове, но обратно те се изискват.

„Вчера говорих с фирми от Полша, ще имаме информация след 1 юни дали ще има чартърни полети  до Варна и Бургас. Засега се надяваме единствено на българските туристи. За съжаление, това, което видяхме около 24 май, е, че българите отново се насочиха към Гърция, въпреки тестовете и текущите проблеми на границата“, посочи Аргирова.

Миналата година спадът на туристическия поток по Северното Черноморие е бил над 70%. „Имаше румънци, но тогава го нямахме сегашния проблем с тези туристи. Имаше много малко полски и немски туристи. В момента обаче ние сме затворените. Трябва да се премахнат ПСР тестовете и карантината. Може би трябва да има, както Турция предложи, бърз тест на границата, който е евтин. Така Турция ще привлече българския турист, който пътува често до Одрин и до Истанбул. Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването трябва да излязат с ясна позиция и да подпомогнат туризма, като облекчат мерките, поне за летния сезон“, добави Дарина Аргирова.

Тя е категорична, че българският турист може да спаси сезона, както го направи миналата година.

Аргирова призова: „Отново разчитаме на нашите съграждани и се обръщаме към тях: Изберете българското Черноморие и по-точно Северното Черноморие! То предлага уникална комбинация от природа, история, култура, тишина, спокойствие. Може би точно във времето на пандемия е моментът да се почувстваме свободни, да дишаме и да бъдем на открито. Ще Ви посрещнем като туристи, но ще Ви изпратим като наши приятели. Заповядайте, очакваме Ви!“

c