Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Креативен туризъм като възможност за Добрич и региона разкрива нов проект

Проектът „Туризъм, културно наследство и креативност“ беше представен днес от екипа на Сдружението с нестопанска цел „Европейски институт за културен туризъм „Еврика“ – Добрич. То е партньор по него, заедно с Грузинския център за изкуства и култура и Фондацията за развитие на град Николаев, Украйна и Националната агенция за съхраняване на културното наследство в Грузия.

Целта на проекта е да допринесе за развитието на иновативен творчески туризъм и културен продукт на база местното културно наследство. Той се осъществява с подкрепата на Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“.

Креативният туризъм е една от най-динамично развиващите се форми на устойчив туризъм, свързващ локалните традиционни ресурси и творчески потенциал на местното население с новите очаквания на туристите. На преден план в туристическата индустрия все повече стои преживяването, а туристите все повече се наричат пътешественици. Те искат да опознаят като докоснат, преживеят, направят с ръцете си, научат, усетят и вкусят, сподели Божанка Добрева  - Координатор на проекта .

Дейностите са насочени към малки фирми в сферата на изкуствата, занаятите и културното наследство. Основен акцент на проекта е разработването на продукти за креативен туризъм и тяхното реализиране съвместно с туристическия бизнес от региона.   

Предвидени са различни форми на кулинарни курсове, занимания по изкуства, занаяти и танци, посещение на фабрики и дестилерии с дегустация, занаятчийски работилници, включване в събития и фестивали. Всичко това се приема като висок клас туризъм, който провокира  креативност, а дестинациите се възприемат на сетивно и емоционално ниво.

Креативният туризъм носи ползи за местната икономика като основен фактор е участието на местното население.

По проекта се предвижда да се изгради капацитет у местните заинтересовани страни. Ще се създадат продукти за креативен туризъм и продукти на база културно наследство, обединени в трансгранични маршрути. Ще се извършат съвместни маркетингови и комуникационни дейности.

Ще се изгради етнографски кът н Държавния музей „Нико Пиросманшвили“ – грузински художник, чиято любов към френска актриса е в основата на песента „Милион червени рози“ на Алла Пугачова, разказа Красен Русев – Управител на сдружението.

В периода септември-ноември 2021 г. проектът предвижда създаване и тестване на девет продукта за креативен туризъм в област Добрич, които ще бъдат планирани и реализирани с професионалната помощ на двама консултанти.

c