Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Река Добричка носи висок риск от бедствия, ще се търсят средства за корекция на дерето

Общинската администрация на Добрич ще направи всичко възможно в най-скоро време да се намерят средства за ремонт на коритото на река Добричка. Това заяви зам.-кметът Пенчо Керванов по време на актуализацията на Програмата за капиталовите разходи на днешното заседание на Общинския съвет. В отговор на предложението на Детелина Николова за корекция на дерето с цел намаляване риска от бедствия, Керванов съобщи, че е водил разговори с Басейнова дирекция – Плевен, която наблюдава реките. Той обясни, че каквито и действия да се извършват по корекция на дерето, те трябва да бъдат съгласувани с дирекцията.

На 28 май т.г. ще бъде направено обсъждане за предварителна оценка за деретата, които са със значителен риск от бедствия. По думите на Керванов, река Добричка попада във високата степен на риска, както от речно наводняване, така и от дъждовно. След обсъждането ще се извърши паспортизация на рисковите реки за цяла България. След това ще се търсят средства за ремонт чрез Басейнова дирекция и предприятията към МОСВ, посочи зам.-кметът.

Програмата за капиталовите разходи на Община град Добрич бе актуализирана на днешната сесия на Общинския съвет. Пренасочени бяха средства в размер на над 142 хил. лева за „Авариен основен ремонт на канализационна мрежа по ул. „Кап. Димитър Списаревски“ и „Авариен основен ремонт на канализационна мрежа по ул. „Батовска“. Пренасочват се и над 26 хил. лв. за „Повишаване на енергийната ефективност и редуциране на отделяните вредни емисии от сградата на Народно Читалище „Йордан Йовков - 1870“.

Отпада закупуването на багер за ОП „Обреден дом“, като наличната машина ще се ремонтира със средства от бюджета на предприятието. Отпада закупуването на „Мини товарач с прикачно оборудване (храсторез, кофа, метачка и фреза за асфалт и бетон) за ОП „Устойчиви дейности и проекти“, за сметка на закупуване на „Колесен мини–асфалтополагач за ОП „Комуналстрой“.

Включени са допълнителни обекти, като сред тях са Основен ремонт на ул. „Генерал-майор Стефан Попов“ и на следните участъци на улична мрежа: ул. „Калиакра“ – Нова бирена фабрика, бул. „25-ти септември“ – „Ветеринарен техникум“, бул. ‚25-ти септември“ – „Битова техника“ и ул. ‚Никола Петков“ – бул. „Русия", с целеви средства в размер на 1,5 млн. лв, отпуснати с Постановление на Министерския съвет.

c