Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Повечето от абитуриентите на ЧПГТП „Райко Цончев” в Добрич ще учат в България

Днес е абитуриентският бал на завършващите в Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” в Добрич. За Про Нюз Добрич директорът д-р Маргарита Христова сподели, че зрелостниците ще се съберат от 17.30 часа пред сградата на Висше училище по мениджмънт. Празничната вечеря ще е в ресторант „Грийн Палас”. На нея учениците са поканили своите преподаватели, с които да споделят специалния момент.

Абитуриентите бяха изпратени преди дни с вълнуващо тържество. По традиция то беше подготвено основно от учениците от 11 клас. Направена бе ретроспекция за предходните пет години. В презентация от над 1 000 снимки бе разказано за изключително богатия училищен живот на завършващите. Зрелостниците получиха подарък изненада от учителите – кратък филм комедия. В него педагозите изиграха техните роли, а ученици от 11 клас бяха в ролите на учителите. Вместо традиционното директорско слово Маргарита Христова бе подготвила етюд, наречен „Девет малки истории на прощаване“, който съдържаше послания към всеки един от абитуриентите. Кулминация на тържеството по изпращането бе връчването на приза „Наследници на Райко Цончев” и стипендия от 1 000 лева на Антоан Койчев. Стипендията се дава от внука на патрона на гимназията Боян Цончев, който живее в Англия. Връчени бяха грамотите на отличниците.

ЧПГТП „Райко Цончев” завършват девет ученици в специалност „Информационни технологии”. Четирима са отличниците, от които трима – с успех 6.00, а един с 5.94. Останалите са с много добър успех. „Това е випускът, с който апробирахме иновациите на Гимназията и на следващата година ги въведохме официално след одобрението на Министерството на образованието и науката”, сподели Христова.

Директорът изтъкна абитуриентите с най-големи постижения. Сред тях е Татяна Иванова – момичето, което мечтае да бъде първата българска космонавтка. Тя е носител на Шампионска купа и златен медал от „Spase Magica Quiz World Cup 2020” . Класирана е на 1 място в категория „Социално предприемачество“ в AUBG MultiTalent Quest 2020, както и 1 място от XXX Международния Арт фестивал „Утринна звезда“ в Категория: соло инструменталисти – барабани.  Васил Василев е с награди от конкурси за журналистически материали, м. г. е носител на втора награда в Националната олимпиада по творческо писане на есе по изображение „PICTA SCRIPTA“. Делян Раев е с отличие от финала на Национално състезание по креативно писане на английски език. Антоан Койчев и Делян Раев са носители на национална награда за участие в пиесата „Пътят към Книголандия”. М. г. Антоан Койчев е на трето място на Националната конференция по гражданско образование в Добрич, носител е на отличие от Великотърновския университет в конференцията „Пространство и време”.

Повечето от абитуриентите ни ще продължат образованието си в България, каза Христова. За чужбина се е насочил само един ученик. Трима ще учат в специалности, свързани с Информационните технологии, една млада дама ще кандидатства Ветеринарна медицина, а друга госпожица - Психология.

Раздялата е много емоционална. В този випуск бяха учениците, с които споделяхме първоначалното изграждане на визията на училището, иновациите, посочи директорът. Имали сме толкова много преживявания за последните пет години, допълни тя. Пожеланието й към зрелостниците е да бъдат на първо място хора; да имат един благословен живот и самите те да бъдат благословение на семействата си, на Добрич, на България и на света.

c