Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Половината абитуриенти на Училището по изкуства в Добрич са отличници

Абитуриентския си бал празнуват днес завършващите Училището по изкуства в Добрич СУ „Св. Климент Охридски”. Празничната вечеря ще е от 19.30 часа в ресторант „Грийн Палас”, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Мария Димитрова. Преди това младите хора ще се съберат от 18 часа пред „Стара къща” и ще дефилират до паметника на св. св. Кирил и Методий, където ще си направят снимки.

Зрелостниците бяха изпратени на вълнуващо тържество в последния им учебен ден – 14 май. На него те направиха номинации на учителите си и им връчиха сертификати в шеговита форма, разказа Димитрова. На 12 май художниците се представиха с изложба в Дом-паметник „Йордан Йовков”. На следващия ден се състоя вълнуващ концерт на музиканти и хореографи. „За година и половина толкова много им е липсвала сцената, че накрая се разплакаха”, сподели директорът.

46 са абитуриентите на Училището по изкуства. Те завършват в две паралелки – първата с профили Музика, а втората – с профили Хореография и Изобразително изкуство. Почти половината випуск – 20 ученици, са отличници. По традиция тези, които са с отличен успех от 8 до 12 клас, ще бъдат наградени със специален плакет с образа на св. Климент Охридски. За останалите отличници ще има грамоти и подаръци на връчването на дипломите през юни.

Много са постиженията на абитуриентите, с които се гордее СУ „Св. Климент Охридски”. Сред успехите са тези на Геновева Гочева от 12 а клас, която е с оценка 6.00 на национален кръг на олимпиадата по Гражданско образование, на Доротея Петкова, завоювала трета награда от Международния вокален онлайн конкурс „Истоки“, Москва, Русия и други.

Голяма част от завършващите училището се ориентират към Икономическия университет във Варна, други избират учебни заведения в София, сподели директорът. Някои се насочват към туризма, момиче ще кара специални курсове, защото мечтата му е да стане стюардеса.

Имаме много добра подготовка за матурата по Български език и литература, другите колеги също много се постараха, каза Димитрова. Очакванията й са дванадесетокласниците да са се представили добре на държавните зрелостни изпити.

Вълнуват ме много емоции при изпращането на абитуриентите, сподели Мария Димитрова. „Първо, ти не можеш да повярваш, че настъпва раздялата, защото по-голямата част от тях са от първи клас при нас – обясни тя. – На изпращането дванадесетокласниците поканиха своите първи учителки и сегашните си преподаватели, за да им благодарят, те вече ги чувстват като свои майки”.

Пожелавам на абитуриентите, първо, да бъдат здрави, да пазят себе си и близките си, защото вече обстановката в целия свят се промени, каза директорът. „Да успеят въпреки трудностите, които ги чакат в съвременния свят, да намерят себе си и да бъдат истински щастливи”, каза още Димитрова.

c