Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

С празнично шествие Каварна отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий

Каварна тържествено отбеляза 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовностС тържествено шествие по централната улица на града, в което се включиха ученици, учители, деца от детски градини, просветни и културни дейци започна отбелязването на празника на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост.

Кметът на община Каварна Eлена Балтаджиева отправи своето празнично слово по случай 24-ти май.

„24-ти май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност. Ден, единствен във света, който чества празника на буквите и думите! Днес си припомняме написаното и казано от Кирил фолософ: ”А не свети ли слънцето еднакво за всички? За да ни напомни , че сме народ , дълголетен и буден, просветно загледан в бъдещето“. И ние сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат. За мен е чест да Ви поздравя с най-духовния и вдъхновяващ празник – 24-ти май! Ден, в който изказваме нашата признателност към нашите учители в годините назад. Учителят е винаги необходим. Силата на думите е по-силна от най-модерното световно оръжие. Да браним и пазим думите, с които общуваме. Да сме горди с нашата азбука и всички книжовници дарили най-голямото ни наследство – буквите и след тях думите. Честит празник! Честит 24-ти май!“, каза тя.

Пред Народно читалище „Съгласие – 1890“ в празничният ден в концертната програма участие взеха децата от Вокална академия “Каварна“, подготвителните групи от детските градини „ Здравец“ и „Радост“, учениците от СУ „Ст. Караджа“, музикална формация към ОУ „Й. Йовков“ и звездните момчета от Каварна – Георги Дачев и Пепи Маринов.

c