Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С "Аз съм българче" започна честването на 24 май в Добрич

Със стихотворението „Аз съм българче“ в изпълнение на второкласничката от Частно основно училище „Мария Монтесори“ Радинела Ковачева и „Кирил и Методий“, изпълнено на Ян Петров от 4 а клас на основно училище „Хан Аспарух“, започна честването в Добрич на  най-обичания празник в културно-просветния ни календар, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празничната програма пред паметника на светите братя Кирил и Методий бе водена от абитуриентите Татяна Иванова и Александър Петров.

Татяна завършва частна профилирана гимназия по туризъм „Райко Цончев“ с успех „Отличен 6.00“, а през  изминалата година спечели първо място, шампионска купа и златен медал от Световна космическа викторина, Първо място в „Социално предприемачество“ в мултиталантното състезание на Американския университет в Благоевград, първо място и в 30-ия международен арт фестивал „Утринна звезда“.

Александър Петров от ЕГ „Гео Милев“ завършва с отличен успех „Отличен 6,00“, носител е на наградата „Млад творец“ на Община град Добрич за 2020 г., Гран при на международния музикален конкурс „Речни ноти“, Първа награда в литературния конкурс „Чудото любов“.

24 май е специален, знаменателен ден в българския празничен календар. Чества се от най-дълго време в българската история, на двамата братя Кирил и Методий, създатели на четвъртата славянска азбука за свещенослужение в света е посветен църковен празник на 11 май още преди 12 век, за първи път е означен като национален ден на просветата през 1851 година, припомниха те.

Днес на празника в Добрич присъстваха кметът Йордан Йорданов, вр.и.д. областният управител Живко Желязков, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, Светлана Василева – началник на Регионално управление на образованието, почетни граждани на Добрич, представители на културни и образователни институции.

Празнично слово по повод празника произнесе кметът на Добрич Йордан Йорданов.

След това се състоя церемонията по предаването на знамената на училищата от випуск 2021 на випуск 2022.

Празничната програма завърши с връчването на грамоти и плакети на училища и детски градини, които имат юбилей, както и на 32 изявени педагози по предложение на педагогическите съвети.   

c