Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Караул на паметта в Добрич провокира познаването на българския език и азбука

Коя е най-любопитната българска дума – замисляли ли сте се над това. Ако досега не сте, днес това бяха провокирани да направят много добричлии, които се спряха пред Караула на паметта пред паметника на Кирил и Методий в Добрич.

Там ученици от средно училище „Петко Рачов Славейков“ разказваха за създаването на глаголицата и кирилицата, за делото на Солунските братя и на техните следовници. Целта им бе да насърчават връстници и възрастни да опитат да изпишат красивите български букви така, както в някогашно килийно училище. Или пък да ги провокират и да допишат известна авторова мисъл.

В събитието взеха участие ученици от 7 клас и горен етап.

 „Разказваме за глаголицата, за кирилицата и за делото на Светите братя Кирил и Методий. Обясняваме, че това са българските азбуки, които са се използвали заедно в 10-11 век, но кирилицата е доста по-лесна и става по-популярна, вследствие на което измества глаголицата“, сподели пред Про Нюз Добрич Полина Николова от СУ „П. Р. Славейков“. И допълва, че за разлика от кирилицата, която има 30 букви, глаголицата има цели 40 букви. „Интересно е, че глаголицата има три основни знака, които се използват за съставянето на буквите – триъгълник, кръг и кръст. Кръстът е символ на божественото и на християнството, триъгълникът е символ на Светата Троица, а кръгът – на безкрайността“, продължава разказа си за българската азбука ученичката.

Споделя, че днес са провокирали посетителите на шатрата на Караула на паметта да споделят коя за тях е най-любопитната българска дума. За самата Полина такава е думата „чорапогащник“.

„Това, че днес, на най-българския празник, сме избрани за Караул на паметта, е чест за нас. Тук сме, за да представим училището си и да запознаем гражданите с българската азбука“, сподели момичето.

c