Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Балони с мечтите на абитуриентите от Ветеринарната гимназия в Добрич полетяха в небето

Днес е абитуриентският бал на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” в Добрич. За Про Нюз Добрич директорът д-р Светла Тодорова сподели, че празничната вечер ще е от 19 часа в ресторант „България”. Зрелостниците ще се съберат пред входа на Градския парк „Свети Георги”, ще дефилират по центъра на града. От 18.30 часа имат фото сесия пред паметника на св. св. Кирил и Методий.

Младите хора бяха изпратени тържествено на 14 май в двора на гимназията. Програма изнесоха ученици и Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Предадено бе знамето на завършващите на единадесетокласниците.  Новото тази година бе, че на листчета, закачени за балони, които пуснаха в небето, завършващите написаха това, което желаят да им се случи в бъдеще. Празникът завърши с традиционното българско хоро.

Абитуриентите на Ветеринарната гимназия тази година са 21, в един клас, специалност Ветеринарен техник. По традиция отличниците ще бъдат наградени при връчването на дипломите в края на месец юни. На тържеството ще бъдат поканени работодатели, които желаят да назначат на работа възпитаници на учебното заведение. Д-р Тодорова сподели, че някои от собствениците на фирмите не искат да дочакат тази дата и вече са отправили такива покани.

Директорът се надява, че завършващите са се справили добре на държавните зрелостни изпити. Тя обясни, че в гимназията са правени няколко пробни матури – в 11 и в 12 клас. Тази година са се провели три - по Български език и Биология, която е предпочитан предмет от дванадасетокласниците.

Д-р Тодорова разказа, че 60-70 процента от завършващите Ветеринарната гимназия стават студенти. Младежите, които поради някакви причини не могат да продължат обучението си – основно финансови, веднага се назначават на работа. В различни ферми се формират големи екипи от ветеринарни техници от училището – в селата Овчарово, Козлодуйци, Дъбовик. Някои от учениците дори вече работят и учат дистанционно.

Директорът сподели, че изпитва тъга при изпращането на абитуриентите, защото напускат училището. „От друга страна удовлетворение, защото сме си свършили добре работата – каза тя. – И аз мисля, че най-добрата равносметка са държавните изпити. Винаги казвам, че е важно родители, учители и ученици да вървят в една посока, за да може в края на 12 клас да се поздравим с успешно завършване и вземането на дипломите за професионална квалификация”.

Д-р Светла Тодорова пожелава на завършващите да бъдат уверени в себе си, да мечтаят за по-добър свят и да успеят да променят това, което е около тях. „Защото имаме нужда от млади хора, които да дерзаят и да работят, за да стане България по-хубава и по-красиво място за живеене”, каза тя.

c