Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

42 млади хора от СУ „Д. Талев” в Добрич празнуват днес абитуриентския си бал

Днес е абитуриентският бал на СУ „Димитър Талев” в Добрич. Младите хора ще празнуват в ресторант „Грийн Палас” от 19 часа, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на учебното заведение Весела Панчева. Тя посочи, че награждаването и ритуалите са направени още при изпращането им на 14 май.

Зрелостниците в училището са 42 в две паралелки с профили Информационни технологии и Софтеурни и хардуерни науки. Отличниците са петима. Има класирани дванадесетокласници на олимпиадата по Философия, в тройката на Национално състезание по Информационни технологии. Това им дава право да влязат без приемен изпит в няколко университета, така че вече имаме студенти, сподели Панчева.

По принцип поне 80 процента от предните ни випуски продължават да учат в български и чуждестранни университети, каза директорът. По думите й вероятно и при този ще е така. Тя обясни, че около 20 процента от завършващите директно започват работа. „Те са желани от работодателите, защото училище „Талев” е знак за качество. Винаги ми звънят управителите на добруджанските фирми, за да ме попитат за наши възпитаници. Никого не съм подвела и после ми благодарят за добрите деца. За мен обратната информация е важна”, посочи Панчева.

Директорът не скри притесненията си относно матурите, тъй като във връзка с дистанционното обучение дванадесетокласниците бяха поставени в една по-различна среда. Традиционно възпитаници на училището предпочитат като предмет по избор Философията, Английския език. „Общо взето имаме притеснения, но имаме и надежда, че ще се справят”, каза Панчева. Разказа, че традиционно при тях се правят пробни матури и всички завършващи са ги издържали.

Директорът сподели, че винаги я вълнуват смесени чувства при изпращането на абитуриентите. „И на радост, и на тъга – каза тя. – От една страна се радвам на това, че те поемат своя път и ще вървят уверени. Че с колегите в тандем с родителите им сме дали всичко най-добро от себе си, за да станат добри хора, знаещи и можещи”.  Панчева изпитва и тъга, защото отлитат поредните възпитаници на СУ „Димитър Талев”. Тя добави, че неминуемо е когато си дал толкова много от себе си и си вложил толкова любов на раздяла да изпитваш и чувства на тъга. „Но радостта е по-голяма, защото знаем, че сме изпълнили своята мисия като учители, като хора и граждани. Знаем, че където и да отидат, те ще се отличават със своите знания, с опита който са добили в училище”.

Весела Панчева пожелава на абитуриентите да следват мечтите си, да не се отказват от трудностите и предизвикателствата. „И да знаят, че винаги и навсякъде трябва да са себе си. И че само така хората ще ги ценят и уважават”.

c