Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

33-ма абитуриенти на Аграрната гимназия в Добрич празнуват днес

Днес е празничният ден за абитуриентите на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. За Про Нюз Добрич директорът на учебното заведение инж. Катя Пандерова сподели, че балът ще е от 19 часа в ресторант „Грийн Палас”. Дванадесетокласниците ще се съберат пред Драматичен театър „Йордан Йовков” в 18 часа. Ще дефилират по центъра до „Стара къща”.

Изпращането на зрелостниците бе на 14 май в двора на гимназията. На него поздрав отправи директорът, имаше изказване на родител на абитуриент, както и кратка програма, изнесена от ученици. Завършващите с отличен успех получиха грамоти и материални награди. Отличени с парични награди и грамоти бяха и участниците в национални състезания.

Абитуриентите на Професионалната гимназия по аграрно стопанство са общо 33. Те са в две специалности – Техник на селскостопанска техника и Фермер. Отличниците са четирима. Директорът изтъкна успехите на Александър Стойчев – ученик от 12 б клас, професия Фермер, взел участие в регионалното състезание „Млад фермер”  в направление Механизация на селското стопанство. Младежът печели второ място, а отборът – първо. Достойно се представя и на националното състезание „Млад фермер”.

Голяма част от абитуриентите на аграрната гимназия вече работят, някои в семейния бизнес на родителите си в сферата на земеделието, сподели инж. Пандерова. Някои от зрелостниците – около 30-40 процента, ще кандидатстват, за да продължат образованието си. Предпочитани от тях са Аграрният университет в Пловдив и Русенският университет „Ангел Кънчев”.

Директорът очаква добри резултати на държавните зрелостни изпити. Обясни, че първата матура на зрелостниците на гимназията, както за всички, е по Български език и литература. А втората е държавен квалификационен изпит по професията, която изучават.

Инж. Катя Пандерова сподели, че чувствата, които я вълнуват при изпращането на абитуриентите, са носталгични. „Все пак те четири години са обучавани при нас и ще ни е тъжно – каза тя. - Но в крайна сметка продължават образованието си и житейския си път”. Директорът пожелава на младите хора успех и късмет.

c