Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

24 май - Ден на отворени врати за обектите на музея в Добрич и изложба за Вазов

По случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Дом - паметник "Йордан Йовков" ще бъде експонирана фотоизложба за Иван Вазов от Централна библиотека на БАН, обогатена с експонати от фонда на Регионален исторически музей - Добрич.

В експозицията са представени произведения на Вазов, съхранявани във фонда на библиотеката на БАН в продължение на 150 години, показани са и негови творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, предходник на БАН.

Централната библиотека на БАН съхранява около 1000 заглавия от разнообразното в жанрово отношение творчество на народния поет, както и литература за него. Сред тях са подбрани първи публикации и издания на емблематични негови творби, включително издание на „Под игото“ с ръкописни поправки на Вазов, екземпляр на „Люлека ми замириса“ от личната библиотека на Стоян Михайловски с посвещение от автора. Показани са и преводи на различни езици, сред които се откроява най-старият, притежаван от библиотеката – „Под игото“ на френски език от 1897 г. с предговор от Луи Леже.

На празника е обявен Ден на отворени врати за обектите на Регионалния исторически музей в Добрич, с изключение на Военно гробище музей.

c