Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Скоро: Без ограничения за влизащите от Румъния

снимка: Getty Images

Текат активни дискусии относно разхлабването на режима за PCR тестове при влизане в България, като мярка за повишаване на интереса към българския туризъм. Това заяви ресорният служебен министър доц. Стела Балтова в студиото на bTV.

По думите ѝ вече децата до 5 г. влизат в България без тест, което е било голяма финансова обремененост за семействата, идващи у нас. Тя допълни, че до дни се очаква заповед от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, с която възрастта ще бъде увеличена.

„Системата за румънските туристи е изключително важна за България. За този сезон, в стратегически план мога да уверя всички, че очакването е съвсем скоро да направим абсолютно същата мярка, тоест те да влизат в страната без изисквания“, допълни тя.

Доц. Балтова коментира и повишения интерес на българи да почиват в Гърция въпреки мерките и ограниченията:

„Всеки има право да посещава, която си пожелае дестинация. Нашите усилия са насочени към привличането на туристи към България – и чуждестранни, и български. Черноморието не е единствената дестинация за отдих, защото на всички места в страната има изградена невероятно добра база“, посочи министърът на туризма.

доц. Стела Балтова - кадър bTV

Без ковид-мерки: Преминаването от България към Румъния отново е свободно

Според нея българското Черноморие предлага отлична възможност за отдих – от климатична и инфраструктурна гледна точка, а качеството е на много високо ниво. Относно цените на сянката, доц. Балтова каза, че предстои да се реши дали те ще бъдат намалени.

„За мен беше много учудващо, че не са намерени законовите възможности, за да се регламентира, съгласно Закона за управление на Черноморското крайбрежие, но в кабинета намерихме възможност и съвсем скоро ще влезем в контакт с всички концесионери, като на тях ще им бъде приложено предоговаряне на договорите, така че да намалят таксите за плажни принадлежности от 50 до 100%“, обясни доц. Балтова.

Министър Балтова: Активният туристически сезон ще започне на 4-5 юни

Министърът на туризма каза още, че заради несигурността в епидемичен план – този сезон ще се разчита предимно на last minute оферти (б.р. „в последния момент“). Тя обясни, че в Националния портал на туризма, достъпен през уебсайта на правителството, са описани всички изисквания за влизане в България, както и мерките в различните държави.

c